donderdag, 24 september 2020

Gezond en duurzaam eten voor singles

Slim inkopen en koken voor eenpitters

Er wordt veel eten verspild in Nederland: naar schatting gooien we zo’n 47 kilo per persoon aan voedsel weg. In eenpersoonshuishoudens is dat nog meer. Zonde, niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dat kan duurzamer, óók voor singles.

Boodschappen doen en koken voor één persoon is best een uitdaging. Tenminste, als je dat een beetje gezond, goedkoop en duurzaam wilt doen. De meeste producten in de supermarkt zijn immers afgestemd op twee personen of meer, zodat je al snel veel restjes overhoudt. Maar met een beetje slim inkopen en koken lukt het wel!

Basisvoorraad

Zorg allereerst voor een basisvoorraad producten die lang houdbaar zijn, maar waarmee je toch een snelle en gezonde maaltijd kunt bereiden. Stop je diepvries dus vol met groenten (doperwten of spinazie in deelblokjes zijn ideaal bijvoorbeeld), diepvriesfruit (blauwe bessen!), brood, vlees en vis.

Koop elke week een basisvoorraad van fruit en van groenten die lang houdbaar zijn, zoals appels, peren, sinaasappels, uien, prei, kool, zoete aardappel, paprika, wortel en knolselderij. Stop je keukenkastjes vol met blikjes peulvruchten, blikjes vis, blikken gepelde tomaten, quinoa, rijst, couscous, havermout, olijfolie, kruiden, currypasta, kokosmelk, noten en gedroogde vruchten.   

Trap niet in de kant-en-klaar val

Koken voor één persoon kan misschien voelen als een dagelijkse plicht. Voor je het weet, laat je je verleiden door een kant-en-klare maaltijd, een pizza of een maaltijdsalade. Maar die zijn  behoorlijk duur, leveren heel veel afval en zijn ook lang niet altijd zo gezond. Het is veel slimmer om voor twee of meer dagen te koken (en de rest van de porties in te vriezen zodat je niet twee dagen achter elkaar hetzelfde eet). Heel geschikt daarvoor zijn maaltijdsoepen, stoofschotels, pastasauzen en curry’s. Wat dacht je van Tajine met kip, groente en kikkererwten, van pikante linzentomatensoep of van curry met zoete aardappel met spinazie?

Doe aan restverwerking

Wat zijn je beste wapens in de single-strijd tegen voedselverspilling? We noemen er twee. Het eerste wapen is de sapcentrifuge. Daarmee maak je snel lekkere en gezonde sapjes van al je groenten en fruit dat een beetje tegen de houdbaarheidsdatum aanhangt. Het tweede wapen? Dat zijn eieren! Want met eieren kun je in een mum van tijd een heerlijke maaltijdomelet maken. Restje prei, tomaat, stukje paprika, restje rijst, plak ham, beetje kaas: jouw gezonde maaltijd van kliekjes is weer compleet.

Trefwoorden: