Minder kans op energiedip met palmsuiker?

Getty Images

Kokosbloesemsuiker en palmsuiker schijnen een beter effect te hebben op de bloedsuikerspiegel. Deze zou geleidelijk stijgen waardoor je geen energiedip erna krijgt. Klopt dat?

Marjon

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

De bladen staan vol recepten met alternatieve suikers. De ene suiker zou volgens sommigen gelijkmatiger glucose afgeven aan het bloed dan de andere. De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Hoe lager de GI, hoe langzamer koolhydraten afbreken en als glucose in  het bloed terechtkomen. Glucose heeft een GI van 100, fructose een GI van 25 en sucrose (tafelsuiker) een GI van 65. Van palm- en kokosbloesemsuiker wordt beweerd dat het een GI heeft van rond de 35. Maar de glycemische index zegt niet zoveel.

Hoe snel glucose in het bloed stijgt, hangt onder meer af van de hoeveelheid koolhydraten en welke voedingsstoffen er nog meer in een maaltijd zitten. Het Voedingscentrum concludeert dat er geen hard bewijs is dat de glycemische index verband houdt met nadelen voor de gezondheid of de slaperigheid die soms na een maaltijd optreedt. Daarom kan het Voedingscentrum hieraan geen heldere voedingsadviezen verbinden. Volkorenbrood bijvoorbeeld heeft een hoge glycemische index, maar hoort wel in de Schijf van Vijf vanwege de bewezen gezondheidsvoordelen, zoals een verminderde kans op hart- en vaatziekten.

Meer lezen? Bekijk onze themapagina Alles over zoet.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.