'Veel tieners met gezondheidsklachten door energiedrank'

Getty Images

Kinderen en tieners die zich bij de huisarts, kinderarts of schoolarts melden met klachten als hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten moeten in het vervolg standaard gecontroleerd worden op het nemen van energiedrankjes.

Daarvoor pleit de Nederlandse vereniging van kinderartsen en GGD Nederland zaterdag in RTL Nieuws.

Geelzucht
De organisaties denken dat de energiedrank de gezondheidsklachten veroorzaakt. Aanleiding zijn recente gevallen van kinderen met klachten waarbij de energiedranken een rol speelden. Zo bleek een meisje geelzucht gekregen te hebben omdat ze dagelijks vijf blikjes energiedrank dronk.

Kinderarts Rolf Pelleboer van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK): "Als we meteen gevraagd hadden naar het gebruik van energiedrankjes dan waren de klachten veel eerder gestopt en hadden we niet zo veel onnodige onderzoeken hoeven doen."

Overdaad schaadt
Raymond Gianotten, directeur van de Nederlandse vereniging Frisdranken Waters en Sappen, zei namens de producten van de energiedranken tegen RTL Nieuws: "Energiedrank is niet gevaarlijk, maar overdaad schaadt. Dat geldt voor alles wat je te veel eet en drinkt. Er worden voorbeelden aangehaald van jongeren die vijf blikjes per dag drinken. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat deze hoeveelheden niet gezond zijn."

Het Voedingscentrum adviseert jongeren tussen de 13 en 18 jaar niet meer dan één blikje energiedrank per dag te drinken. Voor kinderen onder de 13 jaar wordt het gebruik van cafeïnerijke producten helemaal afgeraden. Niet alleen energiedrank bevat cafeïne, maar ook producten als koffie, frisdranken en sommige soorten snoep.

Uit onderzoek van het Trimbos instituut in 2012 bleek dat ruim een kwart van de kinderen uit groep acht van de basisschool regelmatig energiedrankjes drinkt.

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws