Zo bespaar je op je boodschappen

Gezond eten voor minder geld

Getty Images

Minder geld uitgeven en toch gezond eten is niet zo lastig als het lijkt. Met deze simpele trucjes bespaar je flink op je boodschappen.

Supermarkten staan vol met dure, ongezonde verleidingen. Zeker als je niet precies weet wat je allemaal nodig hebt en je maag knort, is het moeilijk om ze te weerstaan. Ga daarom gewapend met een boodschappenlijstje op pad. Dan is het veel makkelijker om gericht je benodigdheden te zoeken en de rest over te slaan.

Controleer je voorraad

Thuis alvast een boodschappenlijstje maken heeft nog meer voordelen. Kijk eerst eens in je koelkast, vriezer en in de voorraadkast wat je allemaal nog in huis hebt. Zo voorkom je dat je kostbare levensmiddelen bederven en heb je minder nieuwe spullen nodig.

Pluis de folders thuis alvast uit zodat je weet wat er in de aanbieding is. Let wel op dat je alleen afgeprijsde producten op je lijstje zet die je daadwerkelijk nodig hebt. Lang houdbare producten die je zeker opmaakt, zijn handig om groot in te slaan als ze afgeprijsd zijn.

Doe-het-zelf

Pakjes en zakjes, stukjes fruit en salades waar je niets meer aan hoeft te doen: ze zijn makkelijk, maar ook prijzig. Met wat doe-het-zelven kun je een hoop geld besparen.

Zelf groente en vruchten schoonmaken en snijden kost meer tijd, maar is veel voordeliger. Koop dus geen voorgesneden sla, groente of duur bakje gemengd fruit. Kijk wat er in je favoriete gemengde salade of zakje groenten zit, koop de losse ingrediënten en je maakt deze zo na. Ook kruiden, sauzen en soepen uit pakjes en zakjes kun je doe-het-zelven. Op internet vind je talloze recepten.

Kies voor seizoengroenten

Veel groente- en fruitsoorten zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Toch loont het om te kiezen voor seizoensproducten. Die zijn in ruime mate beschikbaar en daardoor goedkoper. Bovendien hoeven ze niet uit het buitenland of uit een kas te komen en dat is ook nog eens beter voor het milieu.

Milieu Centraal heeft een handige groente- en fruitkalender waarin je per maand kunt opzoeken wat de milieubelasting is van groente en fruit. Producten met klasse A zijn de meest milieuvriendelijke producten. Hieronder vallen veel groenten en fruit uit Nederland en andere Europese landen die via de weg aangeleverd worden. Vaak zullen deze producten minder duur zijn dan groente en fruit die van ver ingevlogen moeten worden.

Koop minder extraatjes

Bezuinig je op extraatjes, dan snijdt het mes aan twee kanten. Snoep, hartige snacks en frisdranken bevatten geen gezonde voedingsstoffen, maar zitten vaak wel vol met suiker, zout en vet. Daarnaast kosten ze veel geld. Minder snoepen en snacken is dus zowel goed voor je gezondheid als voor je portemonnee.

Drink in plaats van frisdrank thee (zonder suiker) of gewoon water uit de kraan, dat kost bijna niets. Voordelige, gezonde tussendoortjes zijn bijvoorbeeld een stuk (seizoens)fruit, een gekookt eitje, een schaaltje kwark, een kopje bouillon en een handje rozijntjes. Of eet een extra sneetje brood tussendoor.

Shop slim met deze tips:

  • Pin elke week een vast bedrag voor je boodschappen en probeert het daarmee te redden.
  • Ga liever geen inkopen doen als je moe, gestrest of hongerig bent.
  • Kijk onder- en bovenin de schappen: daar liggen producten die goedkoper zijn dan de spullen die je op ooghoogte ziet.
  • Loop maar één rondje door de supermarkt.
  • Laat kinderen het liefst thuis of spreek van tevoren af wat ze mogen uitzoeken (of dat ze dat helemaal niet mogen).
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Milieu Centraal
  • Nibud