Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 29 juni 2017

Afrikaan loopt op natuurlijke steunzool

De drukverdeling onder Afrikaanse voeten komt overeen met de steun die een steunzool geeft. Dat ontdekte Niki Stolwijk tijdens haar onderzoek naar de beweging en drukverdeling onder de voet tijdens het lopen. Woensdag 26 maart promoveert ze op dit onderzoek aan het Radboudumc.

Naar schatting kampt 10 procent van de Nederlanders met voetklachten. In Afrika komen ze zelden voor. Dat is opvallend, aangezien het voor Afrikaanse mensen veel gangbaarder is om grote afstanden te lopen. Bovendien lopen zij vaak op blote voeten of op versleten schoenen.

In haar onderzoek, dat zij uitvoerde vanuit de Sint Maartenskliniek, vergeleek Stolwijk een groep volwassenen uit Malawi en Nederland. Ze keek naar verschillen in de vorm van de voet en naar de afwikkeling en drukverdeling van de voet tijdens het lopen. Het blijkt dat Malawiaanse deelnemers een relatief platte voet hebben ten opzichte van de hollere voeten van Nederlanders. Ook zag ze dat mensen uit Malawi hun middenvoet langer en hun voorvoet minder lang belasten tijdens de afwikkeling. Daarnaast hadden de Afrikanen tijdens het lopen een significant lagere druk onder de hiel en de voorvoet.

Voorvoet

"Deze bevindingen demonstreren dat er verschillen bestaan tussen Nederlanders en Afrikanen in de belasting van de voet en techniek van afwikkeling. Nederlanders belasten hun voorvoet veel meer en langer tijdens het lopen", zegt Stolwijk. Het voordeel van de Afrikaanse voetbelasting is dat de druk gelijkmatiger verdeeld wordt over de voet. Dat kan voetklachten wellicht voorkomen.

Steunzolen

Het is opvallend dat de kenmerken van Afrikaanse voeten goed aansluiten op de huidige doelen in de behandeling van voetproblemen in het Westen: een gelijke drukverdeling nastreven door middel van steunzolen. Afrikanen hebben een groter oppervlak waarover ze de druk verdelen. Stolwijk: "Steunzolen maken het voetoppervlak ook groter waardoor de druk gelijkmatig verdeeld wordt over de voet." Het in kaart brengen van informatie over de verdeling van druk onder de voet van mensen met en zonder voetklachten helpt behandelaars om de aard en de ernst van de klacht beter in te schatten. Om vervolgens ook beter en objectiever te kunnen vaststellen of de behandeling werkt.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

3 Comments

Door Mo (niet gecontroleerd) op do, 03/27/2014 - 10:17

Zouden wij westerlingen niet eens af moeten van altijd schoenen te dragen. I.p.v. steunzolen aan te meten mensen oefeningen voor de voeten te laten doen en de zo veel mogelijk op de blote voeten. Dat voorkomt een hele hoop voetproblemen lijkt me zo. De schoenenindustrie, de podologen, e.a. zullen daar niet blij meer zijn.
Ik ben het helemaal een met de het bovenstaande. Back to normal!

Door Peter W.B.Oomens (niet gecontroleerd) op wo, 03/26/2014 - 15:42

Zou het mogelijk kunnen zijn dat het langer belasten van de middenvoet te maken heeft met het 'mogen proneren' van de Afrikaanse voet? In de westerse wereld is dat door de anti-pronatiehype bijna onmogelijk. Dit terwijl pronatie een natuurlijk proces is tijdens het lopen. Zou meteen verklaren waarom de Afrikaanse voet platter oogt. Steunzolen dwingen m.i. de voet eerder in supinatie en leiden dus juist tot een minder gelijkmatige drukverdeling. Bekijk voor de aardigheid eens een afdruk van onze voet in het zand. Juist onder het mediale geleng drukt de voet nauwelijks zand weg. Blijkbaar is daar nauwelijks druk tijdens de afwikkeling door de z.g. boogvorming (romaans) en de force closure van de voetgewrichten. Waarbij de intrinsieke voetspieren, ondersteund door de ligamenten, een belangrijke rol spelen.
De Afrikaanse mens is blijkbaar 'van nature' slimmer dan wij. Ook zonder universitaire studie.
Peter W.B.Oomens
Research on Posturology.