Altijd koude handen en voeten, wat kan ik daaraan doen?

Koude handen verwarmen bij de verwarming
Getty Images

Mijn handen en voeten zijn altijd koud. Ik heb al van alles geprobeerd. Ik houd mijn handen geregeld in warm water, draag altijd sokken en heb een warmtekussen en een kruik. Wat kan ik verder nog doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Dat hangt af van een heleboel vragen, zoals: hoe warm is uw huis, hoe oud bent u, hoe lichamelijk ­actief bent u, hoe is uw gewicht, hoe ziet uw dieet ­eruit en gebruikt u middelen voor de ­bloeddruk? Koude handen en ­voeten komen door vaatvernauwing. Sommige bloeddrukverlagers (bètablokkers) versterken vaatvernauwing, ­andere (calcium-antagonisten) zetten de bloedvaatjes juist open.

Soms wordt een calcium-antagonist gegeven tegen ­extreem koude ­handen. Hebt u het in het algemeen te koud, dan kan natuurlijk de cv omhoog (laat u niet vertellen dat dit niet mag). Eet ook voldoende ­eiwitten en vetten. Doordat de darmen en lever deze stoffen opknippen en omvormen, komt er warmte vrij.

Hebt u een neiging tot over­gewicht, maar hebt u het koud en mist u ­energie om te bewegen? Dan kun je ook nog denken aan de werking van de schildklier. Door even te gaan praten met de huisarts weet u sneller waar u het zoeken moet.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.