Is een voelbare hartslag in mijn buik zorgelijk?

vrouw zit op bankje buiten
Getty Images

In mijn buik voel ik altijd een stevige hartslag, zeker als ik in bed lig. De laatste tijd wordt dit erger. Ik ben 73 jaar, weeg 60 kilo, ga wekelijks hardlopen en fiets geregeld. Mijn bloeddruk is 150-80 bij een hartslag tussen de 50 en 44. Ik gebruik al jaren bloeddrukverlagers.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Uw conditie lijkt mij prima, maar bij deze klacht ben je als arts toch altijd een beetje bang voor een verwijding van de buik­slagader, ofwel een aneurysma van de abdominale aorta (AAA). Zo’n verwijding kan geleidelijk ontstaan, maar ook plotseling groter worden. Het risico is dat de ader scheurt. Dat is een levensbedreigende situatie die voorkomen kan worden met een operatie.

Hoe groot bij u de kans is op een aneurysma vind ik moeilijk in te schatten. U bent slank en dan voel je dit soort sensaties sterker, aangezien er geen demping is door vetkussentjes. Verder hebt u een trage hartslag, waarbij per slag relatief veel bloed wordt uitgepompt; dit is iets dat ook dat gevoel van pulseren versterkt. Zonder uw bloeddrukverlagende medicatie hebt u waarschijnlijk een hoge bovendruk, en dat kan erop wijzen dat uw vaten wel wat ‘stijf’ zijn.

Hoe dan ook: het gevoel neemt nu toe. En dat kan betekenen dat het probleem toeneemt. Een ­aneurysma spoor je op met een vrij eenvoudig echo-onderzoek. Ga hiermee naar uw huisarts.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.