Kan ik voorkomen dat ik met een droge mond wakker word?

wakker worden
Getty Images

Ik slaap altijd op mijn rug. Ik weet niet of het hierdoor komt, maar ­tijdens mijn slaap krijg ik een droge mond, zo erg dat ik er wakker van word. Is hier iets ­tegen te doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Slaapt u op uw rug, dan is er grote kans dat uw mond openvalt. De ademhalingslucht die dan door de mond trekt, droogt de slijmvliezen uit. Ik vermoed dat u dan ook snurkt.

Als ik u was, zou ik proberen een prettige zijligging te vinden. Om de kans te verkleinen dat u zich in uw slaap omdraait, kunt u kussens in de rug leggen. Wordt u in zijligging wakker zónder een droge mond, dan is de oplossing gevonden.

Rugslapen heeft overigens ook voordelen. Het kan gunstig zijn bij rugklachten en vermindert het ontstaan van rimpels in je gezicht en decolleté.

Een nadeel van rugslapen is dat je meer kans hebt op levendig dromen en op slaapverlamming. Bij dat laatste word je wakker tijdens de REM/­droomslaap, maar kun je niet bewegen, omdat in deze slaapfase je spieren verslappen. Dit kan een angstige ervaring zijn.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.