Waar komt plotselinge kramp vandaan?

Hartkramp
Getty Images

Af en toe heb ik (vrouw, 70) een soort kramp in mijn rug die uitstraalt naar mijn kaken. Het komt onverwacht, ik heb er zowel ’s nachts als overdag last van, het duurt ongeveer vijf minuten en is erg onaangenaam. Is dit misschien slokdarmkramp?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Wat u omschrijft kunnen inderdaad slokdarmkrampen zijn, maar de kramp kan ook van uw hart uitgaan - en dan is het angina pectoris.

Bij ‘stabiele angina pectoris’ is de pijn voorspelbaar: je krijgt bij inspanning last van hartkramp. Deze pijn wordt veroorzaakt door vernauwde slagaders van het hart. Bij ‘instabiele angina pectoris’ zijn de klachten onvoorspelbaar. De klachten komen ook in rust voor. Dit is de gevaarlijkste angina. De oorzaak van instabiele angina pectoris is een bloed­stolseltje in een kransslagader van het hart. Zo’n stolseltje kan ontstaan en ook weer oplossen. Maar de ader kan door zo’n stolseltje ook definitief dicht komen te zitten, en dan heb je een hartinfarct. Ik zou daarom als ik u was sowieso naar de huisarts gaan om deze klachten te laten onderzoeken.

Gaat het tóch om slokdarmspasmen dan zijn daar verschillende behandelingen voor, zoals medicijnen die de spieren in de slokdarm verslappen, en maagzuurremmers. Dit laatste omdat zuurbranden nog wel eens slokdarmkrampen in gang zet.