zondag, 24 oktober 2021

Hoe kan ik de pijn aan mijn hallux valgus verminderen?

Ik heb last van hallux valgus aan beide voeten, vooral als ik wandel, ondanks extra brede, goede wandelschoenen en sokken. Ik heb aan mijn rechtervoet zowel links als rechts een knobbel. Op internet vind ik allerlei oplossingen, zoals bijvoorbeeld een gelkussen die voor verlichting kan zorgen. Ik vind echter geen oplossingen voor de knobbel aan de rechterkant van mijn rechtervoet. Wat adviseer je voor lange wandeltochten?
Sophie

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Wat lastig voor je dat je last hebt van je knobbels bij het wandelen. Het lijkt erop dat jouw probleem op dit moment voornamelijk een schoenprobleem is. Bij het ontstaan van een exostose (knobbel) zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde van je voorvoet, wordt je voorvoet hierdoor een stuk breder. Een confectieschoen past dan minder goed en er ontstaat druk en wrijving op de exostosen.

Wandelschoenen zijn vaak steviger en van stugger materiaal waardoor deze niet meegeven en er dus vaak een plaatsgebrek is. Het is een erg lastig voettype om goede wandelschoenen bij te kopen.

Een podotherapeut kan bij deze klachten vaak wel iets maken waardoor de druk ter hoogte van de exostose in de schoen voor een deel wordt opgevangen. In extremere gevallen wordt deze ook weleens chirurgisch gecorrigeerd.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.