Net getest: Shoefresh

Snel weer frisse, droge schoenen

Getty Images

Het grote nadeel van buiten sporten in de herfst is dat je er in ons land vaak natte voeten van krijgt. Verregende sportschoenen drogen langzaam en eenmaal opgedroogd ruiken ze meestal niet bepaald fris. Shoefresh zou een einde maken aan dit ongemak. GezondheidsNet testte deze schoenendroger.

Aangezien ik graag buiten loop, bootcamp en wandel, weer of geen weer, staat er in mijn hal altijd wel een paar natte schoenen uit te dampen. Je schoenen bij de verwarming zetten doet het materiaal geen goed, dus meestal probeer ik ze snel droog te krijgen door er krantenpapier in te proppen. Een dag later zijn ze vaak nog klam. En de geur van mijn wandel- en sportschoenen zal ik hier maar niet beschrijven.

Oplossing?

Shoefresh zou hiervoor dé oplossing zijn. Het apparaat wordt afgeleverd in een kartonnen doos en bestaat uit drie delen: een basisstation en twee verschillende schoenhouders, een voor je rechter- en een voor je linkerschoen. De schoenhouders moet je met flink wat kracht op het basisstation klikken. Ik was even bang dat daarbij onderdelen zouden afbreken, maar de houders overleefden het geweld en zaten muurvast. Stekker in het stopcontact steken en de Shoefresh is klaar voor gebruik.

Twee stappen

De schoenendroger frist in twee stappen je vieze schoenen op. Stap 1 is sterilize: dit doodt alle bacteriën en schimmels in je schoenen met behulp van ozon, zodat vieze geurtjes verdwijnen. Tijdens stap 2, dry, droogt het apparaat je schoenen met warme lucht. Met drie simpele knoppen stel je de gewenste droogtijd (1 tot 99 minuten), droogtemperatuur (45 tot 70 graden Celsius) en sterilize-tijd (1 tot 15 minuten) in. Alleen drogen of alleen geurvrij maken behoort ook tot de mogelijkheden. Na dit hele proces slaat hij vanzelf af.

Ozon

Volgens de handleiding kan ozon hoofdpijn en ademhalingsproblemen veroorzaken. Ozon is een vorm van zuurstof die van nature in hele kleine hoeveelheden in de lucht zit. Het werkt desinfecterend. Ozon is giftig en daarom ongezond om langdurig in te ademen. Hoewel Shoefresh maar een heel klein beetje ozon produceert, krijg je het advies om de Shoefresh alleen in goed geventileerde ruimten te gebruiken. Hij doet het tot 10 graden Celsius onder nul, dus een koude schuur of bijkeuken is geen probleem. Hij is ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer.

De test

shoefresh
Getty Images
Tijd voor de test. Volgens de handleiding kun je het beste voorzichtig beginnen, met een lage temperatuur. Ik stel de Shoefresh in op 5 minuten ‘sterilize’ gevolgd door 15 minuten drogen op 45 graden Celsius. Daarna schuif ik oude sportschoenen waarmee ik expres door een paar plassen ben gerend op de houders. De Shoefresh slaat aan zodra de schoenen er goed op zitten. Gedurende de eerste stap, het doden van de nare geurtjes, zoemt de Shoefresh zachtjes. De ozon ruikt wat typisch, dus ik zet het apparaat in de schuur. Gedurende het drogen verdwijnt de aparte geur en maakt hij wat meer kabaal, als een föhn, maar dan zachter. Na 20 minuten gaat hij automatisch uit. Mijn schoenen zijn droog en ruiken alsof ze uit de winkel komen, ideaal!

Nu maar eens wat zwaardere gevallen proberen. Mijn ballerina’s zijn aan de beurt. Schoenen die ik graag draag bij hogere temperaturen (lees: zweetvoeten) en die helaas niet ademen. Zijn deze stinkerds nog te redden? Voor de zekerheid laat ik de Shoefresh op het korte, lauwe programma staan. Nu 20 minuten geuren ook de ballerinaatjes weer prima. Andere experimenten met wandel- en alledaagse schoenen wijzen uit dat Shoefresh zijn beloften waarmaakt. Ik ben benieuwd hoe hij het in de winter zal doen, met door sneeuw en ijs doorweekte schoenen…

Het is niet meer mogelijk om de Shoefresh te winnen, de actie is afgelopen. Shoefresh kost € 99,- en is hier te bestellen.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet