Pijnlijke voeten: opereren?

Getty Images

Ik heb pijn in mijn voeten en voetzolen, hallux valgus, brede voeten (wijdte H), een te hoge wreef en klauwtenen met likdoorns. Ik wil absoluut geen operatie en loop al op schoenen van een speciaalzaak. Wat kan ik nog doen? Zijn hier zooltjes of andere remedies voor en is er een goede podotherapeut in de omgeving van Utrecht?

Mevrouw Kraan

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Dit zijn erg lastige voeten om goed ondersteund te krijgen. Veel hangt af van de mate waarin de voetfunctie beïnvloedt wordt door de afwijkende voetstand en wat de invloed is van de veranderde voetfunctie op de pijnklachten die u heeft. Heel vaak kunnen podotherapeutische zolen wel verlichting geven mits de steun op de goede manier geplaatst wordt.

Echter kan het ook zijn dat de afwijkingen te erg zijn om met podotherapeutische zolen te corrigeren. Als u er echt te veel last van blijft houden en er zijn conservatief geen opties meer om uw pijn te verlichten dan is inderdaad een chirurgische ingreep de volgende stap.
Maak anders vrijblijvend een keer een afspraak met een podotherapeut bij u in de buurt (zie www.podotherapeutischcentrumrondom.nl). Zo kan uw voet grondig geëvalueerd worden voor er een beslissing gemaakt dient te worden.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.