Verschil tussen echo bij podotherapeut of in ziekenhuis?

Getty Images

Ik heb sinds november een pijnlijke rechtervoet, ik heb vooral last onder de bal van mijn voet. De huisarts denkt aan een ontstoken gewricht of eventueel een achtergebleven stukje glas, want ik ben een jaar geleden in glas gestapt.

Is er op een echo bij een podotherapeut te zien of er glas in mijn voet zit of dat er sprake is van iets anders? Of kan ik beter een echo laten maken in het ziekenhuis? Ik vroeg mij af of er verschil zit tussen een echo-onderzoek bij een podotherapeut of in het ziekenhuis.

Brigitte

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Het grootste verschil tussen de echo bij een podotherapeut en de echo in het ziekenhuis is dat de echo in het ziekenhuis een onderzoek op zich is en de echo bij de podotherapeut een onderdeel is in het onderzoek naar de oorzaak en aard van de klachten.

Als je naar het ziekenhuis gaat voor een echo dan is er een specifieke vraagstelling van de arts om een bepaalde structuur of bepaald deel van de voet te bekijken. Hierbij noteren ze nadien de bevindingen in een verslag. Een podotherapeut zet de echo in in het totale onderzoek naar de oorzaak en de aard van de klachten. Dus niet enkel wat er te zien is op de echo is van belang, maar ook wat de oorzaak kan zijn van je klachten.

Op een echo is er zeker te zien of er sprake is van achtergebleven glas in de voet. Als dit niet het geval is, kan ik gelijk kijken wat dan wel de oorzaak is van de pijnklachten aan de bal van de voet.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.