Wat helpt tegen hielspoor en achillespeesontsteking?

Getty Images

Ik heb aan één voet last van hielspoor en een achillespeesontsteking en daardoor kan ik er amper op staan. Heeft tape zin? En vergoed de zorgverzekering dat?

Noortje

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Bij hielspoorklachten gaat het vaak om de peesplaat aan de onderzijde van de voet die geïrriteerd is. Dit peesblad (fascie) loopt naar de tenen toe en waaiert uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het steunt het lengtegewelf van de voet ter hoogte van de zool (plantair) en vergroot als gespannen band de afzetkracht van de voet tijdens hardlopen en springen.

Het peesblad is niet erg elastisch, omdat anders de voet fors zou doorzakken bij het staan en de afwikkeling verstoord zou raken. Een peesplaatontsteking (plantaire fasciïtis) wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet.

Achillespees

Achilles tendinitis is een verzwakte, pijnlijke achillespees die vaak ontstekingsverschijnselen heeft. Deze lange pees is het uiteinde van de twee kuitspieren. Hij loopt aan de achterkant van het onderbeen naar beneden en hecht aan op het hielbeen. De achillespees verbindt de sterke kuitspieren met de voet. Hij geeft ons de mogelijkheid om op de tenen te gaan staan en vergemakkelijkt het lopen. De achillespees is noodzakelijk om recht op te kunnen lopen.

Steunzolen

Deze klachten kunnen verbeterd worden door het laten aanmeten van podotherapeutische steunzolen, al dan niet in combinatie met fysiotherapie. Of de zorgverzekering vergoed, moet je even nakijken. Podotherapie wordt altijd vanuit de aanvullende verzekering vergoed, dus dat hangt af van jouw pakket.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.