Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Weg met zweetvoeten

Oorzaken en remedies

Het lichaam van een volwassene kan per dag wel een halve liter zweetvocht produceren. Sommige mensen hebben last van overmatige transpiratie. Dit kan over het hele lichaam voorkomen, maar ook plaatselijk, zoals bij je voeten. Hoe behandel je deze zweterige onderdanen?

Zweetklieren hebben een belangrijke functie in het lichaam. Ze zorgen voor regulering van lichaamswarmte. Daarnaast transporteren ze water en zouten. Een bepaalde hoeveelheid transpiratievocht is nodig voor het lichaam, maar overmatige productie kan leiden tot een nare geur.

Voetengeur

Op je voeten komen veel zweetkliertjes voor. Het zweetvocht zelf is geurloos. Pas als het in contact komt met bacteriën die op je voeten leven, ontstaat de nare voetengeur. Deze bacteriën gedijen goed in een vochtige omgeving.

De klachten ontstaan meestal in de puberteit en kunnen daarna nog jaren aanhouden. In uitzonderlijke gevallen is hyperhydrosis (overmatig zweten) vanaf de geboorte aanwezig. Er is sprake van hyperhydrosis als er meer dan honderd milliliter vocht wordt geproduceerd in één oksel gedurende vijf minuten. Naar schatting zou 0,5 procent van de bevolking aan hyperhydrosis lijden.

De oorzaken van overmatig zweten:

  • een stofwisselingsstoornis
  • stress of een slechte conditie
  • slecht ventilerende schoenen en sokken
  • slechte pasvorm van de schoenen
  • onvoldoende hygiëne

Zweetvoeten behandelen

Er bestaan verschillende voetdeodorants die geurtjes verdrijven en overmatige zweetproductie tegengaan. Ze werken verkoelend, verfrissend en bieden bescherming tegen nieuwe geurontwikkeling. Als het probleem aanhoudt, kun je het beste je huisarts raadplegen.

Wanneer je last hebt van zweetvoeten, kun je je voeten twee keer per dag wassen. Droog ze daarna goed af en trek schone sokken aan. Sokken van natuurlijk materiaal, zoals katoen, zorgen dat je voeten kunnen blijven ademen. Dit geldt ook voor schoenen. Leer past zich aan de vorm van de voeten aan. Als de zool ook van leer is, krijgen de voeten de kans om te ademen.

Ook is het goed voor je voeten om elke dag een ander paar schoenen aan te trekken. Als je elke dag een ander paar schoenen aantrekt, hebben je schoenen de kans om te drogen. Dit stopt de bacteriegroei.

Reactie toevoegen

3 Comments

Door P.Admiraal (niet gecontroleerd) op wo, 09/21/2016 - 08:02

Mijn zoon(43) heeft al van kleins af erge zweetvoeten. Verschillende behandelingen (ook medische) uitgeprobeerd maar niets hielp. Tot ik op het idee kwam om de voeten elke avond voor het slapen gaan wassen met natuurazijn.En jawel hoor het helpt. je moet dit wel blijven doen want als je het enkele dagen niet doet komt het weer terug. Kwestie van wennen.

Door Willeke (niet gecontroleerd) op wo, 07/20/2016 - 10:03

Een goede lederen inlegzool of een Cederhouten inlegzool help ook goed tegen zweetvoeten.

Door Jesper (niet gecontroleerd) op di, 11/04/2014 - 22:46

Een informatief en nuttig artikel! Ik mijn zoektocht naar een oplossing voor mijn zweetvoeten heb ik al vele uurtjes op het internet 'surfend' doorgebracht. N.a.v. dit artikel heb ik katoenen sokken en ander schoeisel geprobeerd. Het zorgen voor een ademend materiaal, werkt inderdaad positief in de strijd tegen zweetvoeten.

Nogmaals bedankt voor dit artikel, mijn zweetvoetenprobleem is al een stuk kleiner geworden.

Groetjes,
Jesper