Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 19 augustus 2017

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Als je meer zweet dan je lief is

Iedereen zweet, maar als je zonder inspanning veel zweet noemen we dit overmatig transpireren. Veel zweten is vaak vervelend en onaangenaam door de grote hoeveelheid vocht en de zweetgeur. Soms gaat het alleen om transpireren van de handen, voeten of oksels. Soms ook om het hele lichaam.

Mensen met hyperhidrosis zweten veel meer dan nodig is om hun lichaamstemperatuur constant te houden. Bij sommige mensen is hyperhidrosis aangeboren, maar het uit zich pas vanaf de puberteit. Er kan ook sprake zijn van een zenuwafwijking die pas later in het leven ontstaat. Toch zijn er ook veel mensen die overmatig zweten zonder een aanwijsbare oorzaak.

Wanneer alle zweetklieren over het hele lichaam overmatig actief zijn, ligt de oorzaak meestal bij een onderliggend probleem. Je kunt hierbij denken aan overgewicht, de overgang, een (chronische) infectie, hormonale ziekten, kanker, of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Hyperhidrosis kan ook ontstaan onder invloed van psychische factoren.

Symptomen

Overmatig zweten en hyperhidrosis kun je herkennen aan veel zweten zonder inspanning. Je hebt continu vochtige handen of voeten en op je kleding zijn vaak vochtplekken zichtbaar, vooral onder de oksels en op de rug. Sommige mensen moeten meerdere malen per dag schone kleren aantrekken.

Daarnaast zijn vochtige voeten kwetsbaar voor schimmelinfecties en verspreiden ze vaak een onaangename geur. Klamme handen zijn vooral onhandig bij het vasthouden van voorwerpen en vervelend bij het schudden van handen.

Overmatige transpiratie kan leiden tot emotionele en psychosociale problemen, waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en depressie. Naast de psychologische gevolgen kan overdreven zweten ook leiden tot een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld in de liezen.

Zelf doen

Met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes komen sommige mensen al een heel eind bij het bestrijden van overmatig zweten. Hygiëne is hierbij van groot belang. Was je regelmatig, zonder al te veel zeep, spoel zeepresten goed weg en droog je voeten zorgvuldig af. Ook dagelijks schone, losse, katoenen kleding aan trekken helpt. Bij zweetvoeten is daarnaast van belang om veel op blote voeten te lopen en leren schoenen te dragen.

Ook het gebruik van deodorant of een andere anti-zweetmiddel lijkt noodzakelijk. Daarnaast is het aan te raden om de omgevingstemperatuur zo koel mogelijk te houden. Zorg ook voor een goede ventilatie. Door voeding die transpiratie veroorzaakt en stress te vermijden kun je ook proberen het zweten in de hand te houden.

Arts

Als je zelf niet voldoende resultaat bereikt bij het tegengaan van het transpireren is het aan te raden om een bezoek aan je huisarts te brengen. Meestal wordt de oorzaak niet gevonden, maar de huisarts beschikt wel over een aantal middelen die goed kunnen werken. Zo kan de arts je medicijnen voorschrijven zoals een ACE-remmer, betablokker of anticholinergica. Ook zijn er een aantal andere mogelijkheden waaronder botoxinjecties en een operatie.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

17 Comments

Door Nepadvocaat (niet gecontroleerd) op di, 03/07/2017 - 22:06

Jij bent een oplichter en leugenaar.

Door Sandra (niet gecontroleerd) op za, 12/24/2016 - 00:00

Drie maanden geleden heb ik ook een miradrybehandeling gehad. Dit heeft voor 90 % verbetering aan mijn oksel opgeleverd. Hier ben ik zeer blij mee.Er is wel een ander belangrijk punt. Namelijk dat je elders op je lichaam meer zweetafscheiding kan krijgen.

Door Arina (niet gecontroleerd) op ma, 10/17/2016 - 19:12

Ik ben 51, zit in de overgang en slik al jaren medicijnen. De laatste tijd zweet ik al na een klein stukje fietsen of wandelen. Over mijn hele lichaam.
Ik voel me dan vies. Thuis douche ik minimaal 2x per dag als ik die dag ben weggeweest. Als ik thuis blijf kan ik het soms bij 1x douchen laten. Thuis ventileer ik heel goed. Ben ik met bv huishouden bezig dan stop ik daar soms een paar keer even mee. Maar thuis kan ik in mijn hemd rondlopen. Dat kan ergens anders natuurlijk niet.
Het is heel lastig en vervelend.
Mijn huisarts heeft nu met vakantie, anders zou ik gelijk morgenvroeg een afspraak maken. Het is niet normaal meer.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 09/08/2016 - 23:19

Ik heb het zelfde probleem maar dan vooral bij me handen, voeten en oksels en als dat begint dan mijn hele lichaam. Kan zo'n benandeling ook helpen hiervoor?

Door Jack Kassing (niet gecontroleerd) op do, 07/28/2016 - 01:24

IK heb sedert ruim 2 jaar een morfine pomp en heb neuropathie ziekten en Multiple Sclerose en heb micro albumenirie een nier beschadiging ontstaan door diabetes Type II en heb sedert geruime tijd enorme zweet aanvallen of dat de kraan van mijn huid open gaat staan natte armen , benen , boven lichaam en het gutst van mijn hoofd af en dat duurt twee á drie uur en dan stopt het in eens en heb deze aanvallen gemiddeld 2 keer per dag en de doktoren zegt komt door de morfine en de substant wat er aan toe is gevoegd om de pijnen effectief te bestrijden echter ik moet mij vier á vijf keer per dag voorzien van schoon ondergoed en vaak ook boven kleding want het zweten reukt echt naar de morfine en het substant wat is toe gevoegd en is vaak niet leuk meer omdat mensen in je omgeving je dan na kijken en na wijzen en echt beslist niet bij je aan tafel of dergelijke willen zitten waardoor je in een isolement raakt en kan nergens terecht met deze klachten ondanks alle hulp middeltjes heb ik maar voor thuis en in de slaapkamer een airco aangeschaft om de temperatuur in de woning zo laag en koel mogelijk te houden maar heb daardoor wel al twee long ontstekingen gehad

Door Marleen (niet gecontroleerd) op vr, 07/22/2016 - 20:33

Ik heb al jaren last van zweten maar dan over mijn hele lichaam maar de laatste tijd is het nog erger .
Ik kan niet zonder fin om airco want het druipt van me af .voel het niet over mijn hoofd , gezicht , rug en zelf benen lopen .even een leuk make upje is er niet bij want veeg het zo weg omdat ik zo zweet .

Door Mark (niet gecontroleerd) op di, 06/09/2015 - 15:51

Al enige jaren had ik last van overmatige transpiratie. Zelfs zonder enige inspanning kreeg ik enorme transpiratieplekken onder mijn arm. Afgezien van het feit dat het er niet fijn uitzag, voelde het ook onprettig. Enkele maanden geleden besloot ik om het mijn huisarts voor te leggen. Hij wees me op twee bestaande behandelingen om overmatig transpireren tegen te gaan. Botox was een optie, maar de werking was niet blijvend. De andere optie was de MiraDry. Mijn huisarts vertelde me over de behandeling, over het blijvende resultaat en het direct merkbare verschil. Dat klinkt goed, dacht ik. Ongeveer twee weken later zat ik bij de dermatoloog van het Martini ziekenhuis. De kliniek die de behandeling uitvoert, Dermalight Medical, zit bij het Martini Ziekenhuis in. Zij vertelde me dat de behandeling +/- 90 minuten zou duren, en dat ik vooraf een plaatselijke verdoving zou krijgen. Na een informatieve intake had ik een goed gevoel over de behandeling. Ik zou een week nadenken over mijn beslissing, maar op de terugreis in de auto had ik al besloten te kiezen voor de MiraDry behandeling. De afspraak voor de behandeling was gemaakt, al vrij snel kon ik terecht. Meteen kreeg ik enkele digitale brochures met wat praktische informatie.

Twee weken later, de dag van de behandeling. Bij binnenkomst alles nog even doorgenomen met de dermatoloog, die de behandeling uit ging voeren. Na dit gesprek mocht ik plaatsnemen in de behandelstoel. Eerst mijn rechter oksel, daarna mijn linker oksel. De verdoving werd ingebracht met een klein spuitje. Weinig van te merken, hooguit een klein speldenprikje. Hoeveel prikjes dit waren, durf ik niet te zeggen. De verdoving was ingebracht, de MiraDry werd aangebracht op de huid. De kop van het apparaat zend een kleine hoeveelheid straling naar de zweetkliertjes, die daardoor verbranden. De behandeling was nagenoeg pijnloos, het apparaat koelt namelijk meteen de huid nadat deze onderhuids ‘verbrand’ is.
Na de behandeling heb ik me voor de zekerheid naar huis laten rijden. Dit is een goede tip, want ik weet niet in hoeverre het echt verstandig is om met twee verdoofde armen te rijden.

Eenmaal thuis begon de verdoving toch langzamerhand uit te werken, en begon het gebied onder mijn arm te zwellen. Niet pijnlijk, wel voelbaar. Net alsof je opgerolde washandjes onder je armen droeg. Na een paar dagen voelde ik het al een stuk minder, na een dikke twee weken was het weer zo goed als normaal.

Nu, bijna 4 maand na de behandeling, heb ik nog geen last meer gehad van overmatig transpireren. Zeker een aanrader dus!

Door Dr Heydendael d... (niet gecontroleerd) op di, 03/10/2015 - 21:53

De nieuwe behandeling die miraDry heet, helpt permanent het zweten te verminderen. Lokale verdoving, dus zonder operatie. Wij passen het geruime tijd toe in ons ziekenhuis, regio Haarlem en Hoofddorp. Goed om hieronder positieve ervaringen te lezen! Zo helpen we allemaal beetje mee om Overmatig Zweten uit de taboe sfeer te halen.

Door Nicole (niet gecontroleerd) op wo, 02/11/2015 - 15:25

Vorige maand heb ik een behandeling ondergaan genaamd de MiraDry bij de Ceulen Huidkliniek in Helmond. Na de behandeling merkte ik gelijk al dat ik praktisch droog was onder mijn oksels! Het heeft even geduurd voor ik de stap durfde te zetten, maar ik ben zo blij dat ik het heb gedaan! Echt een aanrader.

Door scabeau (niet gecontroleerd) op ma, 06/23/2014 - 14:24

Bye bye okselvijvers! Heeft u last van overmatig zweten? Bent u die vervelende zweetvlekken onder uw oksels beu? Maak kennis met de gepatenteerde technologie van Scabeau Sweatproof Clothing, de meest efficiente en natuurlijke oplossing voor mensen die overmatig transpireren! Scabeau Sweatproof Clothing help mannen en vrouwen die door overmatig transpireren beperkt worden in hun sociale en professionele contacten, door het ontwerpen en leveren van kwalitatieve zweetbestendige onderkledij die de vorming van zweetvlekken voorkomt. Voor meer info check scabeau.com!