maandag, 26 september 2022

Zijn 'wiebelschoenen' echt beter voor je voeten?

Ik heb last van artrose, osteoporose en te flexibele gewrichten. Het valt niet mee om mobiel te blijven zonder pijnstillers, maar sinds kort loop ik op Xsensible stretchwalkers. En dit lijkt een succes. Heb je een niet-merkgebonden verhaal achter mijn positieve ervaring? Als ze toevallig voor mij goed werken ben ik blij, maar ga ik anderen deze wiebelschoenen niet aanraden.
Marlieke

Sepp Mortelmans, podotherapeut

De reden waardoor je minder pijnklachten hebt met deze schoenen is voornamelijk vanwege de 'wiebel' die in deze schoenen gebouwd zit. Deze 'wiebel' werkt als het ware als een afwikkelbalk onder de schoen. Doordat de afwikkeling voor een deel overgenomen wordt door de schoen, komt er tijdens het lopen minder piekdruk op de voorvoet. Bij artrose of pijnklachten aan de bal van de voet lopen deze schoenen daardoor vaak prettiger dan andere schoenen.

Niet iedereen heeft er evenveel baat bij. Sommige mensen ervaren het wiebelen als een net wat grotere instabiliteit. Toch adviseer ik deze schoenen ook weleens bij mensen met voorvoetklachten of overdrukklachten onder de voorvoet.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.