maandag, 22 juli 2019

Volkorenbrood verkleint risico op darmkanker

BAARN - Meer hele granen eten vermindert je risico op darmkanker, zeggen onderzoekers van Imperial College London. Ze ontdekten dat dagelijks tien gram extra vezels eten de kans op darmkanker met tien procent verkleint.

Uit hun analyse van 25 onderzoeken bleek dat vezels uit fruit en groente niet hetzelfde effect hebben. Alleen vezels uit hele granen helpen darmkanker voorkomen. "Hoe meer van deze vezels je eet, hoe beter. Zelfs kleine hoeveelheden hebben al een beetje effect.”, zegt onderzoeker Dagfinn Aune.

Gezonde granen
Hele granen zijn ook om andere redenen gezond. Ze verkleinen de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en overgewicht.

Vezels
De gezonde vezels zitten in volkorenproducten zoals volkorenbrood,- crackers, -ontbijtkoek, en –beschuit, maar ook in sommige ontbijtgranen. Het Voedingscentrum geeft als richtlijn dat volwassenen dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag zouden moeten eten.

Bron(nen):