Striding is het nieuwe spinning

Lopen op een loopband

Getty Images

Striding kun je vergelijken met het populaire spinning. Maar in plaats van met fietsen wordt er gewerkt met loopbanden. Tijdens een les leg je op de loopband een heel wandelparcours af! Net alsof je door de bergen wandelt.

Striding® (letterlijk: grote stappen nemen) is een milieuvriendelijk concept doordat de loopband niet door elektriciteit, maar door de beoefenaar zelf wordt aangedreven.

Wat is het?

Striding is komen overwaaien uit Italië, waar de speciaal voor striding ontworpen loopband een grote hit is. In navolging van sportschoolsuccesnummers als spinning, steps en yoga is striding dé manier om iets aan je conditie en figuur te doen.

Met als grote toevoeging de correctie van eventuele lichamelijke mankementen. Loop je bijvoorbeeld iets voorover, dan kan je natuurlijke houding door veel striding verbeterd worden. En natuurlijk is vetverbranding nooit weg: wanneer je flink doorwandelt, kun je meer dan 550 calorieën per uur verbranden.

De Stridingloopband

De loopband heeft iets weg van een 'gewone' loopband. Maar de Stridingloopband verbruikt geen elektriciteit en hij is compacter (een diepte van slechts 60 centimeter, waardoor de loopband ideaal is voor thuisgebruik).

Hoe kun je er dan toch op wandelen? Door je voeten neer te zetten zoals je zou doen wanneer je in de natuur loopt. Naast elkaar dus. De band wordt aangestuurd door menselijke beweging. De band stopt dus wanneer jij stopt met lopen.

Doordat je ook nog eens zelf de hellingshoek van de band bepaalt, is striding zeer geschikt voor sporters van alle niveaus. Dus al ben je geen ervaren sporter, ben je revaliderend of al wat ouder: striding is de perfecte opstap naar een gezonde levensstijl.

Wat doet het?

Striding richt zich in eerste instantie op het onderlichaam, dus op de spieren in je bovenbenen, billen en kuiten. Dit maakt de sport zeer geliefd bij vrouwen die deze lichaamsdelen vaak als 'probleemzones' bestempelen. Wanneer je gebruikmaakt van halters kun je ook de spieren in je schouders en armen trainen. En natuurlijk train je ook je buik- en onderrugspieren zoals je normaal ook doet als je loopt. Wat de sport zo populair maakt, is dat het zorgt voor een strak figuur.

En er is meer: Striding corrigeert je natuurlijke lichaamshouding. Wanneer de loopband wordt ingesteld met een hellingshoek van 27 graden, kom je tot het beste resultaat blijkt uit onderzoek.

Bij deze hellingshoek wordt je natuurlijke lichaamshouding het beste ondersteunt en kun je in een vloeiende beweging wandelen.

De flauwe helling van de band zorgt er ook voor dat je voet even kort kan rusten, omdat er geen korte 'vliegperiode' is zoals in het algemeen bij een loopband gebeurt. Je rent immers niet, je wandelt.

Verschillende niveaus

Net als bij elke andere sport vraagt het principe van Striding wat gewenning. Begin dus op een rustig tempo met een niet te grote hellingshoek als je conditie nog niet zo goed is.

Wanneer je merkt dat het lopen je gemakkelijk afgaat, kun je de band iets zwaarder instellen of je looptempo wat verhogen. De sportschool biedt lessen aan op verschillende niveaus en ook in disciplines, bijvoorbeeld Striding Fatburner voor de vetverbranding en Easy Striding voor beginners.

Auteur 
  • Eveline de Ruiter