Pijn aan hak tijdens wandelen

Getty Images

Tijdens het trainen voor de vierdaagse heb ik vaak last van pijn aan mijn beide hakken. Kan dit door kloven of eelt ontstaan?

Annie

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Het kan inderdaad zijn dat pijnklachten aan de hakken van de voeten voortkomen uit kloven en/of eelt. Dit komt doordat de hakken gaan schuiven en wrijven in de schoenen bij het wandelen. Dit geeft dan vaak een brandende pijn.

Als je dit ervaart kan het prettig zijn om de voeten in te smeren met een voeten crème zodat de huid wat meer rust krijgt. Tevens is het dan aan te raden om regelmatig de eelt of kloven te laten behandelen door een pedicure.
 
Echter kan pijn aan de hak ook wijzen op een overbelasting van de voetpeesplaat aan de onderzijde van de voet, die aanhecht op je hak. Zeker nu de belasting op je voeten groter is. Dit manifesteert zich eerder als een stekende pijn in de hakken en geeft ook vaak opstartklachten na rust.

Indien je hier meer last van hebt, dan raad ik je aan om een afspraak te maken met een podotherapeut in de buurt. Vaak zijn er dan afwijkingen in de statiek of dynamiek die aan de oorsprong liggen van deze overbelasting.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.