Slim bewegen met Nordic Walking

Verbrand 400 kilocalorieën per uur

Getty Images

Je komt ze steeds vaker tegen: wandelaars met puntige stokken. Alleen al in Nederland zijn er 150.000 Nordic Walkers en hun aantal groeit. Wat maakt deze outdoorsport zo gewild en waarom is het zo effectief?

Genieten van de natuur en lekker wandelen met een groep mensen. Het oogt alsof Nordic Walking niet uitput. Ook de beoefenaars zelf ervaren de wandeltechniek niet als zwaar.

Effectiever dan gewoon wandelen

Toch is deze vorm van lichaamsbeweging een stuk effectiever dan gewoon wandelen. Met Nordic Walking richt je je op vetverbranding en verbrand je zo'n 400 kilocalorieën per uur; met sportief wandelen zijn dat er veel minder (280 kilocalorieën).

Ook train je tijdens Nordic Walking behalve je benen vooral de arm- en rugspieren. Het energieverbruik ligt 20 procent hoger en de belasting van het hart- en longsysteem neemt toe. Ook is de polsslag tijdens het trainen 10 procent sneller, zodat er sprake is van echte inspanning.

Geliefd onder ex-hardlopers

Jong of oud, dat maakt voor Nordic Walking niet uit. Iedereen kan deze sport beoefenen.

De stokken, ook wel 'poles' genoemd, zorgen ervoor dat je je knieën veel minder belast dan bijvoorbeeld bij hardlopen. Spieren in de benen, arm en rug worden getraind zonder dat de belasting op gewrichten van rug en benen toeneemt. Dit maakt de sport zo geliefd onder ex-hardlopers, die vanwege blessures niet meer kunnen rennen. Als je probleemgebied bij de wervelkolom of bij de gewrichten van heup, knie of enkels ligt, zijn er dus zeker mogelijkheden om de nodige beweging te krijgen.

Nordic Walking helpt ook bij het in conditie blijven en bij het tegengaan of verminderen van chronische aandoeningen (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, artrose, osteoporose). Zelfs voor mensen met gezondheidsklachten als RSI kan deze outdoorsport uitkomst bieden.

Drie technieken

Ook al is deze wandelsport geschikt voor iedereen, je kunt wel kiezen uit de techniek die bij je past. Voor de sportievelingen is er de hardlooptechniek. Voor mensen die hun conditie willen opvijzelen is er de fitnesstechniek. Als je lichamelijk beperkt bent, kun je de basistechniek gebruiken.

Deze technieken kun je leren op een training of cursus. Er zijn inmiddels veel gediplomeerde Nordic Walking instructeurs. Ook worden er Nordic Walking demonstraties gegeven.

De juiste stokken

Qua kleding hoef je niets bijzonders aan te schaffen. Gewone (luchtdoorlatende) wandelkleding is prima.

Wel is het van belang dat je op goede en lage schoenen loopt, het liefst met speciale loopsokken; deze transporteren het vocht van de huid en zijn naadloos. Voor de stokken is het wel erg belangrijk dat je de juiste gebruikt. Allereerst moeten ze de goede lengte hebben. Dit kun je berekenen door je lengte keer 0.68 te doen. Daarnaast kies je voor het materiaal aluminium of carbon (stokken van carbon zijn licht en dempen goed, aluminium stokken zijn iets zwaarder, maar dat is weer goed voor de armspieren) en of je de stok wilt kunnen uitschuiven of niet. Ook heeft ieder merk zijn eigen handvat.

De natuur in

Bij Nordic Walking staan natuurbeleving, recreatie en ontspanning centraal. Je wandelt door bijzondere natuurgebieden en op onverharde paden. Wees niet bang dat al die wandelaars met puntige stokken de natuur aantasten, Staatsbosbeheer en Vereniging Natuurmonumenten werken mee aan het maken van de routes.

Auteur