6 x onmisbaar bij wandelen

Uitrusting voor een dagtocht

Getty Images

Voor een blokje om heb je weinig nodig. Een hele dag wandelen vereist wat meer voorbereiding, zoals nadenken over je uitrusting. Wat is onmisbaar bij lange wandelingen en wat is er nog meer handig om mee te nemen?

1. Schoenen

Een dagje wandelen lukt best op gewone, gemakkelijke schoenen. Loop je vaker of lange afstanden, dan zijn wandelschoenen een betere optie. Goede schoenen ondersteunen je voeten en verkleinen het risico op blaren en blessures. Er zijn allerlei soorten, bedoeld voor verschillende soorten terrein. Zo kies je de juiste wandelschoenen.

2. Sokken

Speciale wandelsokken lijken misschien overbodig. Toch zijn ze zeker de investering waard. Wandelsokken hebben meestal geen naden. Vaak bestaat een paar niet uit twee precies dezelfde sokken, maar uit een linker- en rechtervariant, zodat ze beter op de vorm van je voet aansluiten.

Zulke sokken worden van verschillende materialen gemaakt en deze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. Wol neemt veel vocht op, maar kan eczeem opleveren. Katoen irriteert niet, maar verliest sneller zijn vorm. Sokken van kunstvezels drogen snel en stoten water af. Bovendien zijn er dikke en dunne sokken verkrijgbaar.

Welke sok je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en op welke schoenen je loopt. Je sokken moeten passen bij je schoenen en andersom. Trek dus je wandelsokken aan als je nieuwe schoenen uitzoekt en probeer wandelsokken uit in je wandelschoenen.

3. Ademende kleding

Welke kleding het meest geschikt is, hangt natuurlijk af van het seizoen. Houd het weerbericht goed in de gaten. Over het algemeen is een comfortabele outfit van lichte, ademende stof aan te raden. Zo blijf je warm, maar raak je ook je transpiratievocht kwijt.

Draag bij voorkeur meerdere dunne laagjes. Dat isoleert beter dan één dikke trui. En je kunt nog eens een laagje uitdoen als het warmer is dan je had verwacht of juist je vest weer aantrekken als je even stil zit onderweg. Neem voor de zekerheid altijd een opvouwbare regenjas of poncho mee. Weersvoorspellingen kloppen niet altijd en als je eenmaal natgeregend bent, krijg je het snel koud.

4. EHBO-setje

Een complete EHBO-doos meeslepen is wat onpraktisch en overdreven bij een dagje wandelen in Nederland. Een paar eerste hulpmiddelen kunnen wel van pas komen. Bijvoorbeeld een tekentang, (blaren)pleisters, desinfecterend middel, sporttape, een insectenwerend product en pijnstillers. Bij outdoorwinkels zijn lichtgewicht EHBO-kitjes verkrijgbaar. Vergeet ook je zonnebrandcrème niet.

5. Proviand

Van wandelen krijg je trek en dorst. Op sommige routes kom je de hele dag geen horeca of winkels tegen. Of het café waar je al kilometers lang naar uitkeek, blijkt op zondag gesloten. Uitdrogen en een gebrek aan energie voorkom je door zelf proviand mee te nemen.

Water is het allerbelangrijkst. Op een dag drink je al gauw anderhalve liter, bij warm weer een stuk meer. Uit een onderzoek onder lopers van de Nijmeegse Vierdaagse bleek dat het onmogelijk is om een algemeen advies te geven over de hoeveelheid vocht die je tot je moet nemen. De een heeft aan twee liter genoeg, de ander moet wel tien liter drinken om zijn vochtbalans op peil te houden. Als je jezelf voor en na een wandeling weegt, weet je of je genoeg gedronken hebt. Ben je een kilogram lichter? Dan heb je 1 liter te weinig gedronken.

Wandelen kost energie. Begin daarom met een goed ontbijt. Stop naast een lunchpakket ook wat tussendoortjes in je rugzak, zodat je regelmatig iets kunt eten. Fruit, een mueslireep, stukjes komkommer, wat noten of gedroogde vruchten bijvoorbeeld.

6. Rugzak

Je hebt het minst last van je bagage als je deze op je rug draagt. Zoek een rugzak die lekker zit en verstelbaar is. Sjouw je graag veel mee of heb je snel schouderklachten, dan is een rugzak met een heupgordel fijn. Dan draag je een deel van het gewicht op je heupen in plaats van alleen op de schouders.

Ook handig

In Nederland zul je niet snel verdwalen. Veel paden zijn duidelijk gemarkeerd en je bent zo weer in de ‘bewoonde’ wereld. Toch is het wel nuttig om een routebeschrijving, topografische kaart of wandelboekje bij je te hebben, zeker als je een bepaalde route wilt volgen. En eventueel een gps-ontvanger of kompas.

Waar kun je verder nog aan denken? Een verrekijker, fototoestel, je telefoon, wat kleingeld, een extra paar sokken als je last hebt van zweetvoeten, lippenbalsem, thermoskan met thee, reserve-veters, pen en papier, klein isolerend matje om op te zitten. Test vooraf wel even of je rugzak nog licht genoeg is.

Bron 
  • ANWB
  • Wandelnet
  • Tweevoeter