3 vragen over vleesvervangers

Hoe voedzaam zijn vleesvervangers in vergelijking met vlees?

Getty Images

Kun je vleesvervangers kruiden of marineren? Hoe voedzaam zijn ze? En hoe kun je ze nu eigenlijk het beste bereiden?

1. Hoe voedzaam zijn vleesvervangers in vergelijking met vlees?

De voedingswaarde van vleesvervangers verschilt per product. De meeste vleesvervangers bevatten een flinke portie eiwitten en zijn verrijkt met ijzer, vitamine B1 en B12 (voedingsstoffen die ook door vlees geleverd worden). Op de verpakking staat hoeveel is toegevoegd. Volgens het Voedingscentrum is een vleesvervanger goed als er per 100 gram minimaal 10 tot 15 gram eiwit in zit en bij voorkeur meer dan 0,8 milligram ijzer, meer dan 0,06 milligram vitamine B1 en minimaal 0,24 microgram vitamine B12. Wel bevatten bijna alle vleesvervangers een flinke portie zout, terwijl vlees van nature nauwelijks zout bevat.

2. Hoe kun je ze het best bereiden?

Vrijwel alle vleesvervangers kun je gewoon in olie of boter bakken in een koekenpan of braadpan. Sommige kun je ook frituren of in de oven bereiden. Gebruik net als bij vlees een kleine hoeveelheid vet. Gepaneerde vleesvervangers nemen meer vet op bij de bereiding dan varianten zonder paneerlaagje.

3. Kun je vleesvervangers marineren of kruiden?

De meeste soorten zijn al volledig op smaak gebracht door de fabrikant. Vooral burgers, schijven, balletjes en falafel zijn al kant-en-klaar. Ze hoeven alleen maar gebakken te worden. Er komen wel steeds meer vleesvervangers op de markt in de vorm van gehakt of stukjes die je naar eigen smaak kunt verwerken in sauzen en stoofschotels. Ook die zijn al gezouten en gekruid, maar vanzelfsprekend kun je ze bij het verwerken nog verder kruiden. Alleen tahoe en tempeh zijn over het algemeen ongekruid en ongezouten. Die kun je zelf nog marineren en kruiden.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine