Win het boek Holy Taco!

Taco’s worden vaak gezien als een snelle, smakelijke maaltijd. Maar hoe gezond zijn deze kleine opgevouwen tortilla’s nu eigenlijk? En wat is het verschil met een gewone wrap of burrito? We leggen het uit én verloten we een exemplaar van het net verschenen kookboek 'Holy Taco!' ter waard van € 24,95.
Traditionele taco's kunnen veel calorieën, vet en zout bevatten. Maar gezonde varianten zijn er ook: boordevol groenten en magere eiwitten zoals kip of bonen. Hoe (on)gezond een taco is, hangt dan ook vooral af van voor welke tortilla je kiest en waarmee je die belegt. De harde taco shells zijn gefrituurd of gebakken en daardoor een iets minder gezonde keus dan een zachte tortilla. Kies liever voor volkoren tortilla's vanwege de hogere hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen in vergelijking met een gewone bloemtortilla. Volkoren graanproducten helpen bij een goede spijsvertering, zorgen voor een langer verzadigd gevoel en verlagen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Maistortilla's bevatten ook meer vezels dan bloemtortilla's en zijn glutenvrij, waardoor ze een prima keuze zijn voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.
Lees ook: zijn groentewraps gezonder dan gewone wraps?
Gezonde taco's
- Kies voor volkoren of maistortilla's om de vezelinname te verhogen, wat zorgt voor een voller gevoel en een betere spijsvertering.
- Gebruik veel verse groenten zoals sla, tomaat, paprika en ui voor extra vitamines en vezels.
- Kies magere eiwitten zoals kip, kalkoen of bonen, in plaats van vet vlees.
- Vis is een veelzijdige vulling die goed combineert met de traditionele taco-toppings zoals kool, koriander en ui.
- Avocado is een bron van gezonde vetten en voedingsstoffen. De romige textuur combineert goed met andere typische taco-toppings
- Wees voorzichtig met gekruid gehakt, kant-en-klare kruidenmixen en sausjes, omdat deze vaak veel zout en suiker bevatten.
- Wees matig met romige sauzen en kaas.
Wrap, burrito, taco... wat is het verschil?
De Tex-Mex keuken gebruikt veel tortilla’s gebruiken. Het verschil zit vaak in het soort meel (maïs of tarwe), de manier van vouwen, de bereiding (gebakken, gestoomd, gegrild) en de vulling.
Wrap: een algemene term voor een opgerolde tortilla met een vulling. Meestal geserveerd als lunch of snelle maaltijd. Vaak met sla, kip, zalm of falafel.
Burrito: gemaakt met tarwetortilla, vulling van bonen, vlees, kaas, soms rijst of guacamole, opgerold en gegrild of gestoomd.
Enchilada: gemaakt met maïstortilla, gevuld met gehakt, tomatensaus, kaas, in de oven bereid met saus erover, meestal geserveerd met guacamole of salsa.
Quesadilla: twee gebakken tortilla’s met kaas ertussen en soms ook vlees of groenten.
Fajita: vulling van kruidige reepjes vlees (rund of kip), geserveerd met paprika, ui, guacamole of kaas, wordt vaak aan tafel in een warme pan geserveerd.
Taco: opgevouwen tortilla’s, gevuld met vlees, vis, koriander, salsa, en andere toppings. Er zijn ook taco shells die gebakken of gefrituurd zijn.
Tostada: gefrituurde of geroosterde harde tortilla, wordt als toast gebruikt, met toppings als bonen, vis of groenten.
Win het boek Holy Taco!
Of je nu kiest voor mais, volkoren of bieten-tortillas, met vis, vlees of een vegetarische topping: de mogelijkheden zijn eindeloos. In het nieuwe boek Holy Taco! ontdek je alles over de belangrijkste ingrediënten, van bloemsoorten en chilipepers tot kaas en smaakmakers. Leer hoe je je eigen tortilla's, bijgerechten en salsa's maakt en laat je inspireren door de lekkerste recepten. Zalm met honing en chipotle of chili verde met varkensvlees? Kip met harissa en citroen-labneh of carnitas? Chili beef cheeks of toch liever een vegetarische picadillo? Welke vulling je ook kiest, als er taco's op tafel komen, is het altijd feest! Wij verloten één boek ter waarde van € 24,95.
Een voorproefje uit het boek:
Kansje wagen?
Wil je Holy Taco! winnen? Vul dan het formulier hieronder in. Meedoen kan tot en met 31 oktober 2025 en de winnaar krijgt persoonlijk bericht.
- Voedingscentrum
- Gezondheid.be