3x gezonde plaattaart: de oven doet het meeste werk!

Lekkere plaattaarten boordevol groenten

Getty Images

Met deze hoge temperaturen heb je natuurlijk geen zin om uren in de keuken te staan. De oplossing? Zet vanavond een van deze plaattaarten op het menu. Lekker, gezond en vooral ook makkelijk, want de oven doet het meeste werk!

Wie aan plaattaart denkt, denkt vaak aan pizza-achtige taferelen. Maar het hoeft natuurlijk helemaal niet ongezond te zijn. We selecteerden onder het motto #zokanhetook drie heerlijke plaattaarten, boordevol groente en fruit.

1. Ratatouille plaattaart met zelfgemaakte pesto
Getty Images

Ben je op zoek naar een lekker gerecht voor een mooie zomeravond? Deze plaattaart met groenten en zelfgemaakte pesto is een topper. Wees niet bang te variëren met de groenten, dan komen de restjes uit de groentelade ook eens op. Het recept vind je hier.

2. Plaattaart met asperges en bieslook-sojayoghurtsaus
Getty Images

Deze vrolijke plaattaart is heerlijk voor warme zomeravonden. Met de zelfgemaakte pizzabodem, (groene) asperges en aardappel maak jij van het avondeten een feestje. De bodem neemt wel iets meer tijd in beslag, maar die kun je natuurlijk ook in de koelere ochtenduren vaast maken. Kijk hier voor het recept.

3. Paddenstoelen plaattaart met peer en witlof
Getty Images

Peer, witlof en paddenstoelen: voor wie het nog niet wist, dat is een gouden trio te noemen. Probeer het zelf met deze heerlijke plaattaart met een mix van paddestoelen, peer, witlof en walnoot voor een extra lekkere bite. De voorbereidingen kosten nog geen 10 minuten en daarna neemt de oven het van je over. Check het recept hier.

Dagje geen vlees

Het is je waarschijnlijk niet eens opgevallen, maar bovenstaande recepten zijn niet alleen vegetarisch, maar zelfs helemaal plantaardig. De campagne #zokanhetook wil Nederlanders inspireren vaker andere eetkeuzes te maken. Het uitgangspunt is een gezond, duurzaam en gevarieerd voedingspatroon. #zokanhetook vraagt dus niemand om te kiezen voor 100 procent plantaardig, maar wil terug naar de 50:50 balans van de jaren ’50 ten aanzien van dierlijke en plantaardige eiwitten. Net zoals dat plantaardige keuzes net even anders smaken dan dierlijke keuzes, verschillen ze ook in samenstelling en voedingswaarde. De voedingswaarden van plantaardige producten zijn nooit identiek aan die van dierlijke producten. Juist daarom is variatie (en inspiratie) zo belangrijk. Kijk voor meer lekkere recepten op hun site.

Auteur 
  • Franca van Dalen