Amarant en bessen ontbijtrepen

Getty Images

Rijk aan eiwitten

Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 175 gram ongekookte amarant (geweld gewicht 250
  • 100 gram havervlokken
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram gedroogde cranberry’s
  • 35 gram zonnebloempitten
  • 35 gram pompoenpitten
  • 25 gram chiazaad
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 100 gram tahin
  • 100 gram banaan, geprakt
  • 1 eetlepels lucumapoeder (naar keuze)
  • 125 gram blauwebessen-chia-jam*
  • 30 gram gojibessen
  • 30 gram geschaafde amandelen
  • 50 gram pistachenoten, grof gestampt

Bereiding

  1. Wel de amarant 8 uur in een dubbele hoeveelheid water met 1 theelepel zout. Giet en spoel af.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat van 30 x 19 cm met bakpapier.
  3. Doe de amarant in een keukenmachine met de haver, het gedroogde fruit, de pitten en zaden en de kaneel. Meng kort.
  4. Smelt de kokosolie en ahornsiroop in een kleine pan op halfhoog vuur. Roer de tahin erdoor en voeg van het vuur af de banaan toe.
  5. Doe de massa in de keukenmachine en meng alles. Verdeel het over de bakplaat en druk het stevig aan met een lepel. Bak circa 45 minuten, tot een in het midden gestoken mes er schoon uit komt. Laat de koek 10 minuten afkoelen op de bakplaat.
  6. Bestrijk de koek met chia-jam, strooi de bessen en noten erover en druk die erin. Laat helemaal afkoelen en snijd de koek dan in repen.

* Recept chia-jam met fruit naar keuze:

  1. Snijd het fruit zo nodig in blokjes maar laat de schil zitten. Je hebt in totaal 150 gram nodig. Doe het in een steelpan met 2 eet lepels ahornsiroop en zet het 5 minuten op halfhoog vuur tot het bubbelt.
  2. Neem de pan van het vuur en prak het fruit met een vork. Roer er 2 eetlepels chiazaad door. Zet het vuur laag en laat het fruitmengsel onder af en toe roeren 5 minuten pruttelen.
  3. Neem de pan weer van het vuur, voeg 1 eetlepel citroensap toe en giet het mengsel in een pot. Draai het deksel erop als de jam goed koud is. Het recept levert circa 120 milliliter op. De jam blijft in de koelkast een week goed.

Dit recept komt uit het boek Superfood ontbijt.

Voedingswaarden

Energie 
229kcal
Eiwit 
5,7 gram
Koolhydraten 
26 gram
Vezels 
4,6 gram
Vet 
11,9 gram
Zout 
60 milligram
Auteur