American pancakes van boekweit

Getty Images

Dit recept komt uit het kookboek Groen is geweldig! van Rebecca Leffler. Een boek met 150 gezonde en lekkere vegan recepten, verdeeld over vier seizoenen.

Ingrediënten

  • 250 ml amandelmelk
  • 50 g boekweitmeel
  • 50 g volkoren-rijstmeel
  • Sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout

Bereiding

Voor de bereiding van acht pannenkoeken:

Verhit de kokosolie een paar minuten in een koekenpan op laag vuur om hem vloeibaar te maken. Roer met een houten lepel het boekweitmeel en het rijstmeel, de amandelmelk, het citroensap, de ahornsiroop, het bakpoeder en 1 snufje zout door de helft van de kokosolie tot je een glad, dik beslag hebt. Giet de andere helft van de kokosolie weer in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg een bakring van 5 à 10 cm doorsnee in de pan en giet er beslag in je pannenkoeken moeten dikker maar luchtiger zijn dan flensjes. Laat het beslag ongeveer 2 minuten bakken tot er luchtbelletjes ontstaan en de pannenkoek stevig aanvoelt. Verwijder dan de bakring en draai je pannenkoek om, zodat hij aan beide kanten gaart. Haal van het vuur als je pannenkoek lichtbruin is. Herhaal deze werkwijze voor alle pannenkoeken.

Ingrediënten voor toppings:

Voor creamy sauce

  • 2 eetlepels blanke amandelpasta
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel water

Voor vruchtenmoes:

  • 1 kopje seizoensfruit
  • Sap van 1 citroen
  • 1 snufje kaneelpoeder
  • 1 snufje vanillepoeder

Voor de basistopping:

  • Een paar stuks seizoensfruit, schoongemaakt of geschild in plakjes gesneden
  • 1 snufje kaneelpoeder
  • 1 handje geschaafde amandelen

Voor de bereiding van de toppings:

Algemeen: Roer de ingrediënten door elkaar. Draai de ingrediënten voor de vruchtenmoes in een blender tot een gladde saus. Om op te dienen doe je het verse seizoensfruit (zie Basistopping), het snufje kaneelpoeder en het handje geschaafde amandelen op je pannenkoek en schep je er daarna een paar lepels van je favoriete saus overheen.

© Groen is geweldig - Rebecca Leffler, Uitgeverij Unieboek l Het Spectrum/Fotografie: Sandra Mahut

Auteur