dinsdag, 27 oktober 2020

Boekrecensie: Dubbel zo lekker

Klassieke en vegan bakrecepten

Een boek dat voor de helft uit veganistische en voor de andere helft uit niet-veganistische bakrecepten bestaat: dat zie je niet vaak. In Dubbel zo lekker slaan de bakwonders Julie Van den Driesschen en Denise Kuppens — winnaar van en deelnemer aan de Bake Off Vlaanderen — de handen ineen om de recepten voor de lekkerste en mooiste taarten met ons te delen.
Auteur:
Denise Kuppens en Julie Van den Driesschen
Jaar van uitgave:
2019
Prijs:
€ 24,99
ISBN:
9789022336182
Aantal pagina's:
240

Wie is wie?

Het boek begint met een korte uitleg over wie de dames nu precies zijn. Julie is een klassieke bakster en blijft trouw aan haar geliefde eieren, boter en melk. Denise gaat voor het vegan alternatief en zet de mooiste, plantaardige recepten op tafel. Beide vrouwen namen deel aan de Bake Off Vlaanderen in 2018, waar zij de harten van de kijkers veroverden. Julie won uiteindelijk de competitie.

Tijdens het schrijven van het boek, hebben de vrouwen veel van elkaar geleerd. Julie weet nu hoe ze dierlijke producten kan vervangen en Denise leerde van Julie hoe een gestructureerde voorraadkast eruit ziet.

Te mooi om op te eten

Dubbel zo lekker is een boek vol zoetigheden — op een enkel hartig recept na. Voor elk klassiek bakrecept uit de handen van Julie, laat Denise je zien hoe je een variant daarop zonder boter, melk en eieren kunt maken. De creaties zien er prachtig uit, eigenlijk te mooi om op te eten. Het zijn recepten waarmee je de show steelt, recepten die je gasten zullen verbazen. Vooral als je spektakelstuk ook nog eens veganistisch blijkt te zijn.

Hoge moeilijkheidsgraad

Wel vragen de meeste recepten iets meer tijd en aandacht dan je gewend bent, maar dat mag ook wel als je een dripcake met citroen en tijm, cactuscake of baked alaska-pannenkoekentaart gaat maken. De moeilijkheidsgraad ligt dus iets hoger, maar dat is het voor de feestelijke momenten ook wel waard.

Toegankelijke basisrecepten

Gelukkig zijn er ook veel basisrecepten te vinden voor bijvoorbeeld plantaardige meringue, suikerglazuur, marsepein zonder ei en een snelle Amerikaanse óf vegan botercrème. De dames laten deze recepten er makkelijk uitzien, wat de rest van het boek ook een stuk toegankelijker maakt voor de niet-doorgewinterde bakkers.

Voor wie is het boek?

Ondanks dat er voor de helft plantaardige en voor de andere helft niet-plantaardige recepten in het boek staan, zou ik Dubbel zo lekker niet aanbevelen aan een veganist. Het zou zonde zijn als je maar de helft van een kookboek kunt gebruiken, maar er wel de volle prijs voor betaalt. Wel is het vrolijke kookboek interessant voor de mensen die interesse hebben in plantaardig koken, of dat graag doen voor vrienden of familieleden. En als er geen veganist op visite komt, kun je een recept uit de andere helft van het kookboek maken.

Proeven?

Ben je benieuwd naar de recepten uit Dubbel zo lekker? Gezondheidsnet mag er alvast twee met je delen:

Winnen?!

Wij verloten drie exemplaren van Dubbel zo lekker. Je maakt kans door vóór 5 januari 2020 onderstaande formulier in te vullen.

Helaas, deze prijsvraag is verlopen.