Boekweit-amandelontbijtkoek met noten en zaden

Getty Images

Deze ontbijtkoek is een heerlijk begin van je dag, maar misstaat ook niet op een brunchtafel vol lekkers.

Aantal personen 
4

Ingrediënten

  • Ontbijtkoek:
  • 6 medjouldadels, ontpit
  • 1 rijpe banaan
  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram boekweitmeel
  • 4 theelepels (glutenvrij) bakpoeder
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 2 theelepels koek- of speculaaskruiden
  • 2 theelepels kaneel
  • 125 gram ahornsiroop
  • 50 gram kokosolie, gesmolten
  • Circa 150 milliliter (plantaardige) melk, bijvoorbeeld ongezoete amandelmelk
  • Topping:
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 100 gram mix van ongezouten rauwe noten en zaden, zoals walnoten, amandelen, pompoen- en zonnebloempitten en/of boekweit, gehakt

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 160 °C. Maal de dadels en de banaan in een keukenmachine tot een grove pasta. Doe het banaan-dadelmengsel met alle overige ontbijtkoek- ingrediënten behalve de melk in een kom. Roer het door elkaar. Voeg beetje bij beetje de melk toe tot een cakeachtig beslag (zorg dat het niet te vloeibaar wordt).
  2. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Maak hiervoor een prop bakpapier nat onder de kraan. Knijp het papier goed uit en vouw voorzichtig open; zorg dat het niet scheurt. Het bakpapier kan nu heel gemakkelijk in de vorm gelegd worden. Schraap het beslag in de beklede vorm.
  3. Smelt voor de topping de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Voeg de ahornsiroop en de gehakte noten en zaden. Spreid dit mengsel uit over het beslag in de cakevorm.
  4. Bak de ontbijtkoek in 35-40 minuten gaar; controleer vanaf 30 minuten oventijd elke 5 minuten met een satéprikker of de koek gaar is en het bakken niet te hard gaat. Laat de ontbijtkoek afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Dit recept komt uit het kookboek Feest voor iedereen.

Auteur