maandag, 23 mei 2022

Boekrecensie: kookboek Feest voor iedereen

Samen gluten-, lactose- en suikervrij genieten van bijna 200 feestrecepten

Misschien is het even schrikken als je gasten aan tafel of op je feestje krijgt die een voedselallergie hebben. Of die geen gluten verdragen of vegetarisch eten. Wat moet je dan maken? Voor iedereen iets anders? Geen paniek. Alexandra Besel biedt in 'Feest voor iedereen' de oplossing, namelijk modulair koken.

Alexandra's zoon kreeg vanwege zijn voedselallergieën altijd zijn eigen snacks en snoep mee naar feestjes om ervoor te zorgen dat hij niet ziek werd. Tot hij zei: "Mam, ik vind feestjes niet leuk want ik ben altijd de enige met ander eten". Alexandra Besel begon toen met modulair koken.

Ze maakt gerechten volgens een 'bouwdoosconstructie', waarbij een basisgerecht is opgebouwd uit producten die door bijna iedereen gegeten kunnen worden. Bijvoorbeeld groenten of fruit, eiwit, vet, granen of zaden en een smaakmaker uit de voorraadkast. Daar voegt ze vervolgens bijgerechten of accenten aan toe, zoals noten, vlees, vis of zuivel. Zo kan iedereen aan tafel meegenieten van dezelfde basis en deze met extra ingrediënten of bijgerechten aanpassen aan zijn persoonlijke wensen. Zo hoef je mee-eters met een allergie of bepaalde eetwensen geen aparte hapjes voor te schotelen.

Ideeën voor allerlei feesten

Wat voor recepten kun je verwachten? Heel veel ideeën voor allerlei feesten. Ten eerste ideeën voor 'vroege feesten', oftewel ontbijt-, lunch- en brunchgerechten. Scones bijvoorbeeld, maar ook muffins, versgebakken brood, wafels en granola. Daarnaast hapjes en gerechten voor kleine en grote feestjes, gerechten met producten uit het wild voor 'wilde feestjes' en salades en andere zomerse meeneemgerechten voor feesten in de buitenlucht.

Deze hapjes vind je bijvoorbeeld in Feest voor iedereen:

Handige vervangers

Naast alle recepten geeft Alexandra ook handige tips. Zo legt ze uit hoe je eieren en zuivel het beste kunt vervangen en hoe je plantaardige 'kaas' en boter maakt. Bovendien leer je hoe je zelf ingrediënten als mayonaise, ketchup, bouillon, kruidenzout en notenpasta en elkaar draait.

Feest voor iedereen is een uitkomst voor iedereen die wel eens een feestje geeft of kookt voor gasten. Er zit altijd wel iemand tussen die iets niet mag of wil eten en dan kun je in dit boek goed terecht voor tips en inspiratie. Het idee dat iedereen dan gewoon mee kan eten zonder buitengesloten te worden, is wel zo gezellig.

Alexandra Besel is psychologe en natuurvoedingsdeskundige (in opleiding), maar telt geen calorieën. Haar modulaire stijl van koken is ontstaan doordat er ook in haar gezin allergieën en intoleranties waren. Ze heeft haar kookstijl aangepast zodat iedereen thuis mee kan eten en genieten. Feest voor iedereen is haar eerste boek.