dinsdag, 25 februari 2020

Eton mess

Eton mess is typisch zo’n recept dat zo eenvoudig te maken is en toch zo verschrikkelijk lekker. Met kant-en-klare meringue slechts in een paar minuten tijd. Zelf maken is uiteraard goedkoper.
Aantal personen:
6
Bereidingsduur:
10 minuten of 1 uur
Ingrediënten:
  • kant-en-klare meringue
  • 400 ml slagroom
  • 4 el vanillesuiker
  • doosje bosvruchten uit de vriezer
  • Wil je zelf meringue maken:
  • 2 eiwitten
  • 100 g poedersuiker
  • 2 tl maizena
  • 1 tl neutrale azijn

Bereiding

Breek de meringue in stukken en maak een laagje onder in elk glas. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en doe een toefje in het glas. Schep er een eetlepel van de vruchten op en herhaal de laagjes. Eindig met fruit.

Zelf meringue maken

Verwarm de oven voor op 140 °C. Klop de eiwitten in een vetvrijekom tot het schuimig is. Voeg poedersuiker toe en klop tot stijve pieken. Zeef de maïzena boven de kom, voeg azijn toe en vouw door het eiwit tot het is opgenomen. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het eiwit hoopjes op de bakplaat en schuif in de oven. Draai de temperatuur meteen naar 110 °C en bak een minuut of 30, of tot de meringue aan de buitenkant droog zijn en aan de binnenkant nog zacht. Check wel regelmatig want de oventijd is sterk afhankelijk van het formaat van je schuim. Ze mogen niet te bruin worden. Laat de meringue afkoelen in de oven en verwerk verder zoals boven.

Dit recept is afkomstig uit het boek 'Heerlijke chaos'. 

Foto: Simone van den Berg