Boekrecensie: Heerlijke chaos

Zinnenprikkelende recepten voor elk moment

lasagne van bietjes
Simone van den Berg

Sommige kookboeken zijn alleen al een feestje om door heen te bladeren. 'Heerlijke chaos' van foodfotograaf en blogger Simone van den Berg (van Simone's Kitchen) is er zo eentje. Het is een boek vol foto's om in te bijten. En de recepten zijn ook nog eens heel maakbaar en voor elk denkbaar moment. Van snel tot feestelijk en van rijk tot gezond.

Wat er op tafel verschijnt is bij veel mensen afhankelijk van tijd, energie, budget, gelegenheid en humeur. Bij Van den Berg is dat niet anders; koken is emotie. En in haar chaotische leven is ze er altijd bezig. Het boek Heerlijke chaos weerspiegelt dat.

Koken is emotie

In negen hoofdstukken passeren allerlei kookemoties de revue. Van slow (langzaam koken geeft meer smaak) tot snel (binnen een kwartier op tafel), van rijk (genieten van suiker en vet) tot gezond (gezond verstand is het beste dieet) en van feest (voor speciale gelegenheden) tot blut (koken met beperkt budget). En dan vergeet ik bijna brood, vloeibaar en erbij. Sommige recepten - afhankelijk van emotie en moment - vragen een behoorlijke voorbereiding en inspanning, maar de meeste zijn goed te doen. En het resultaat mag er zijn. 

De gerechten zijn creatief; af en toe een twist op een klassieker en soms kiest Van den Berg voor verrassende ingrediënten. Wat denk je bijvoorbeeld van een lasagne van geroosterde zoete bietjes met geitenkaas (ziet het recept onderaan), panzanella met halloumi of mexicaanse enchilada's met pure chocola? Lekker zijn de witte gazpacho van macademianoten, romige bloemkool-aardpeer soep en Indische spekkoek van oma Betsy. En weet jij al hoe je de perfecte kalkoen moet bereiden? Door het boek verspreid vind je ook allerlei tips, bijvoorbeeld voor gezond koken, slowcooken en kopen een budget.

Foto's om in te bijten

Het hoogtepunt van Heerlijke chaos zijn - zonder afbreuk te willen doen aan de recepten -  toch echt de foto's. Kleurrijk, licht en donker wisselen elkaar af. Sommige foto's blinken uit in eenvoud, terwijl andere juist prachtig gedekte tafels verbeelden. Om zelf dat effect - of in ieder geval iets wat er op lijkt - te kunnen bereiken geeft Van den Berg achterin het boek fotografietips. En voor een feestelijke tafel vind je in het boek ook stylingtips van Alexandra Schijf.

Heerlijke chaos is een aanrader voor iedereen die graag varieert en op zoek is naar een bepaalde 'gezonde' balans in het eten. Probeer te koken waar je zin in hebt en soms mag dat best een caloriebommetje zijn. Je gezonde verstand blijven gebruiken is daarbij de beste tip. En genieten van eten, maar dat komt met dit boek zeker goed.

Getty Images
Simone van den Berg werkt als foodfotograaf voor diverse bladen, uitgeverijen, restaurants en merken in binnen- en buitenland en deed de fotografie voor meer dan vijftien kookboeken. Daarnaast schrijft en fotografeert ze voor het eigen succesvolle blog Simone's Kitchen.

Spreekt die heerlijke chaos jou wel aan? We mogen al drie recepten uit het boek met jullie delen:

 

Auteur 
  • Annemieke Hoogland