Gezonde Moussaka

Getty Images

Voor een grote ovenschaal

Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 2 grote zoete aardappels
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 geperste knoflooktenen
  • ½ eetlepel kokosolie
  • 300 gram gehakt
  • 2 aubergines
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaatpoeder
  • Gesloten vuist blaadjes verse basilicum, fijngesneden
  • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 175 gram ricotta

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en verhit water met de waterkoker.
  2. Snijd de aardappels in dunne plakken en stoom of kook deze in ca. 7 min. gaar.
  3. Bak de ui met de knoflook in kokosolie, voeg het gehakt toe en rul het gaar.
  4. Snijd de aubergines in lange dunne plakken van ongeveer 0,75 cm dikte. Bestrijk ze met kokosolie en gril aan beide kanten lichtbruin.
  5. Roer de tomatenblokjes, oregano, kaneel- en nootmuskaatpoeder, basilicum en een snuf zeezout door het gehakt en laat ca. 10 min. op laag vuur staan.
  6. Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met aardappelschijfjes, schep hier de helft van de gehaktsaus op, leg de helft van de aubergineplakken hierop. Maak zo nog een paar lagen.
  7. Meng de Parmezaanse kaas door de ricotta en smeer dit bovenop. Zet de schaal ca. 25 min. in de oven. Serveer met een heerlijke groene frisse salade.

Tip

Vries wat overblijft in of bewaar als lunch voor de volgende dag.

Dit recept komt uit Lekker makkelijk - het kookboek voor mannen. De foto is gemaakt door Simone van den Berg.

Auteur