Gouden gierstpap met pindakaas, kokosyoghurt, bessen en boekweit

Getty Images

Gierst is een glutenvrije graansoort rijk aan verschillende mineralen. Hier worden gierstvlokken gebruikt voor een zachte, warme pap die op smaak gebracht is met een zelfgemaakte golden paste van onder andere kurkuma, kaneel, gember en kardemom. Voeg een lepel chiazaad aan de pap toe voor extra proteïne en andere voedingsstoffen en een romig resultaat. Maak af met kokosyoghurt, verse bessen en krokante boekweit, of bevroren bessen als dat je die dag beter uitkomt!

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
0-15 minuten

Ingrediënten

  • 125 milliliter gierstvlokken
  • 2 theelepels chiazaad
  • 700 milliliter water of een ongezoete plantaardige drank
  • 2-4 theelepels golden paste of een flinke snuf kurkuma
  • 1 snufje ongeraffineerd zeezout of steenzout
  • pindakaas
  • kokosyoghurt
  • 100 gram geroosterde hele boekweit
  • verse of bevroren blauwe bessen

Bereiding

  1. Breng de gierstvlokken, het chiazaad, het water, de golden paste en een snufje zout al roerend aan de kook. Laat circa 2 minuten op middelhoog vuur pruttelen. Blijf roeren voor een extra romig resultaat.
  2. Verdeel de pap over twee kommen. Garneer met pindakaas, kokosyoghurt, geroosterde boekweit en bessen.

Golden paste maak je zo

Ingrediënten
2 el gemalen kurkuma
2 el gemalen kaneel
2 el gemalen gember
1 el gemalen kardemom
1 tl gemalen vanille
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl versgemalen zwarte peper
½ tl ongeraffineerd zeezout of steenzout
7 el water

Bereiding
Mix de specerijen en het water tot een gladde pasta.

    Tip

    Geroosterde boekweit:
    Doe gedroogde hele boekweit in een fijne zeef. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en giet het over de boekweit. Giet af en spoel na met koud water. Rooster de boekweit krokant en goudbruin in een droge, iets verhitte koekenpan. Of verspreid ze over een bakplaat en rooster ze circa 30 minuten op 150 °C in de oven. Schep regelmatig om.

    Dit recept komt uit het plantaardige kookboek Groene Proteïne van Therese Elgquist. Als je wat vaker plantaardige maaltijden op tafel wil zetten, hoef je met dit kookboek niet te twijfelen of daar wel genoeg eiwitten in zitten. Naast een duidelijke uitleg over de essentiële voedingsstoffen, staat dit boek vol met 60 heerlijke recepten gebaseerd op maar liefst 20 verschillende plantaardige proteïnebronnen. Een aanrader!

    Wil jij dit boek winnen?

    Gezondheidsnet mag maar liefst vijf exemplaren van dit boek weggeven. Meedoen met de winactie kan hier.

    Auteur