vrijdag, 23 april 2021

Groenten uit de oven met halloumi

Om de balans in je brein te houden heb je maar liefst 45 verschillende voedingstoffen nodig. Daarom schreef Brain Balance-expert Charlotte Labee het Brain Food-boek. Hierin vind je meer dan 70 heerlijke, gezonde recepten die goed zijn voor je hersenen. En dit is er één van!

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappels
  • 250 g spruitjes (geschoond)
  • 150 g marloeskesuitjes
  • ½ knolselderij
  • ¼ pompoen
  • olijfolie
  • 8 plakjes halloumi-kaas
  • rozemarijnzout

Bereiding

  1. Blancheer de spruitjes in zout water beetgaar.
  2. Snijd de overige groenten in blokjes en meng deze met een scheutje olijfolie en rozemarijnzout. Zet de groenten +/- 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  3. Schep na 20 minuten even om met een lepel. Als ze zacht aanvoelen, zijn de groenten gaar. Voeg spruitjes en extra olijfolie toe aan de gepofte groenten en zet het geheel nogmaals 5 minuten in de oven.
  4. Bak de halloumi-kaas in een antiaanbakpan en leg deze op het ovenschoteltje. Serveer in een schaal op tafel. Lekker om hier een salade bij te eten of rijst.

Spruitjes

Onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van spruitjes ons beschermt tegen DNA-schade. Een actieve stof in deze groente is sulforafaan, wat in verband wordt gebracht met een verlaagde kans op maagzweren en alzheimer. Ook bij autisme worden goede resultaten geboekt. In spruitjes vinden we vitamine B, C en K. Ook zijn er veel mineralen in terug te vinden, alleen niet in grote hoeveelheden. Van de blaadjes van spruitjes kun je een lekkere salade maken.

Dit recept komt uit het kookboek Brain Food van Charlotte Labee. Charlotte is Brain Balance-expert, spreker, (bedrijfs)coach en auteur. Eerder schreef ze het boek Brain Balance, dat uitgroeide tot bestseller.

Aantal personen

4

Bereidingsduur

55 minuten