Kikkererwten-aardappelfocaccia

Getty Images

Dit brood is een heerlijke, glutenvrije variant van de focaccia. Het heeft een nootachtige smaak, is zeker niet zwaar en smaakt naar meer.

Bereidingsduur 
20 minuten (Deeg laten rijzen, bakken en afkoelen 5 uur)

Ingrediënten

  • 130 gram aardappelmeel
  • 130 gram kikkererwtenmeel
  • 3 gram gehakte verse rozemarijn, plus wat extra takjes om het deeg te bestrooien
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram glutenvrije zuurdesemstarter
  • 130 milliliter warm water
  • 100 gram fijngeraspte rauwe aardappel
  • grof zout, om het deeg te bestrooien
  • scheutje olijfolie, om het deeg te besprenkelen
  • rechthoekige bakplaat (27 x 18 x 3 centimeter), met bakpapier bekleed

Bereiding

  1. Meng met een houten lepel het aardappelmeel, het kikkererwtenmeel, de gehakte verse rozemarijn en het zout in een kleine kom en zet opzij. Dit is het droge mengsel.
  2. Meng in een grote kom de glutenvrije zuurdesemstarter met ¾ van het warme water totdat de zuurdesemstarter oplost. Meng de geraspte aardappel erdoor.
  3. Voeg het droge mengsel toe aan de opgeloste zuurdesem en meng totdat je een beslag krijgt. Als het beslag een beetje stijf aanvoelt, moet je het resterende water toevoegen.
  4. Dek af en laat het mengsel 1 uur op een warme plek rijzen.
  5. Giet het mengsel op de met bakpapier beklede bakplaat. Versier met takjes rozemarijn en een beetje grof zout.
  6. Laat weer 1-3 uur op een warme plek rijzen. Dek af als het tocht in je keuken.
  7. Na 1-3 uur verschijnen er barstjes in de bovenkant en neemt het brood in omvang toe.
  8. Verwarm nu de oven voor tot 250 °C / gasstand 9 en zet een diepe braadslee onder in de oven.
  9. Besprenkel het brood met olijfolie. Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en giet een kopje water in de hete braadslee.
  10. Bak het brood in 15-20 minuten gaar. Kijk na 15 minuten of het brood niet te donker wordt. Als dat zo is, verlaag de oventemperatuur dan tot 230 °C / gasstand 8.
  11. Tik op de onderkant. Als het brood hol klinkt is het gaar. Als je twijfelt, laat de focaccia dan nog eens 10 minuten in de oven staan.
  12. Haal de focaccia uit de oven en laat deze afkoelen op een rooster.

Dit recept is afkomstig uit Hoe bak ik zuurdesembrood.

Auteur