dinsdag, 16 juli 2019

Kruidige rijst met tofu en abrikozen

De tofu en pijnboompitten geven dit gerecht een heerlijke bite.
Aantal personen:
2
Bereidingsduur:
30+ minuten
Ingrediënten:
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 40 gram gedroogde abrikozen
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • ½ theelepel piment
  • ½ theelepel speculaaskruiden
  • Peper
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 1 Chinese kool
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 150 gram gerookte tofu

Bereiding

  1. Was de rozijnen en de abrikozen en snijd de abrikozen in reepjes. 
  2. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen. 
  3. Verwarm de helft van de margarine en fruit hierin de bosuitjes zacht. 
  4. Voeg de zilvervliesrijst, de specerijen en wat peper toe en bak tot alle rijstkorrels glanzen. 
  5. Voeg 300 ml water, het stukje bouillontablet, de rozijnen en de abrikozen toe en breng dit aan de kook. Kook de rijst in ca. 20 minuten, of volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  6. Maak de Chinese kool schoon en snijd de kool in repen. Kook de Chinese kool in weinig water in ca. 8 minuten gaar.
  7. Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan en neem ze uit de pan.
  8. Snijd de tofu in blokjes en bak de tofu in de rest van de margarine bruin.
  9. Schep de tofu en de pijnboompitjes door de rijst. Warm het geheel goed door. De rijst mag een beetje vochtig zijn. 
  10. Geef de Chinese kool erbij.

Ingrediënten over?

Tofu:
Bewaar een stuk tofu afgedekt in een schaaltje met water maximaal 2 dagen in de koelkast.
Vries eventueel tofu in. Het is dan nog 3 maanden houdbaar.

Voedingswaarde per persoon

Energie:
600 kcal
Eiwit:
20 gram
Koolhydraten:
80 gram
Vet:
20 gram
Verzadigd vet:
3 gram
Vezels:
10 gram
Zout:
0,1 gram