zondag, 8 december 2019

Lasagne met aubergine en bolognesesaus

Handig om op voorraad te hebben
Aantal personen:
2
Bereidingsduur:
45 minuten
Ingrediënten:
  • 1 ui
  • ½ winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • Olijfolie
  • 250 gram rundergehakt
  • 200 milliliter hete runderbouillon
  • 1 blik gepelde tomaten
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 grote aubergine
  • ½ bolletje mozzarella
  • Ook nodig: keukenmachine en grillpan

Bereiding

  1. Maak de ui, wortel en bleekselderij schoon en snijd ze in de keukenmachine heel fijn.
  2. Verhit de olie in een braadpan en fruit de groenten.
  3. Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  4. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat op hoog vuur in 3 minuten inkoken. Voeg nu de tomaten toe, draai het vuur lager en laat de saus nog circa 30 minuten zachtjes pruttelen (hoe langer de saus pruttelt, hoe lekkerder die wordt).
  5. Breng de saus op smaak met peper en zout. Dit is de basisbolognesesaus.
  6. Verhit de oven tot 200 graden Celsius.
  7. Snijd de aubergine in de lengte in 6 à 8 dunne plakken.
  8. Gril de plakken aan beide kanten (ongeveer 3 minuten aan iedere kant) in een grillpan.
  9. Vul een kleine lasagneschaal met eerst een laag aubergineplakken en dan bolognesesaus. Herhaal met aubergine en saus totdat alles op is.
  10. Snijd de mozzarella in dunne plakjes en verdeel die over de lasagne.
  11. Bak de lasagne circa 20 minuten in de oven.

Lekker met een groene salade met komkommer.

De bolognesesaus kun je prima in grotere hoeveelheden maken en invriezen. Als je van pittiger smaken houdt, kun je knoflook of een verkruimeld gedroogd chilipepertje aan de saus toevoegen. Je kunt ook extra champignons toevoegen, of paprika.

Dit recept is afkomstig uit het boek Diabetes type 2? Maak jezelf beter!