Boekrecensie: Diabetes type 2? Maak jezelf beter

In 10 stappen diabetes type 2 onder controle

Getty Images

Mensen met diabetes type 2 hebben naast een hoge concentratie glucose in hun bloed vaak ook andere klachten. Bijvoorbeeld overgewicht, een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Door je leefstijl te veranderen, kun je al deze problemen in één keer aanpakken. ‘Diabetes type 2 Maak jezelf beter’ is daarbij een heldere handleiding. Met een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan en lekkere recepten word je energieker en slanker en zullen je bloedsuikers verbeteren.

Diabetes type 2 (ook wel: ouderdomssuiker) ontstaat als de cellen in je lichaam minder gevoelig worden voor insuline. Insuline heb je nodig om glucose uit je bloed te halen, zodat het onder andere naar je spieren vervoerd kan worden. Eerst gaat de alvleesklier ter compensatie extra insuline aanmaken. Na verloop van tijd raakt de alvleesklier uitgeput, waardoor de bloedglucoseconcentratie in het bloed stijgt.

Je kunt dan klachten krijgen zoals vermoeidheid, dorst, veel moeten plassen, jeuk en moeilijk genezende wondjes. Bovendien verhoogt diabetes type 2 het je risico op hart- en vaatziekten en kunnen er problemen ontstaan met je ogen, nieren, zenuwen en voeten.

Gelukkig is er ook goed nieuws: er is iets aan te doen. Nog niet iedereen weet dat daar niet meteen een behandeling met insuline voor nodig is. Je kunt zelf heel veel doen met een gezonde leefstijl. Daarom schreven internist Hanno Pijl en diëtist Karine Hoenderdos 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter', een boek vol informatie en de nieuwste inzichten over diabetes.

Langzaam gewoontes doorbreken

De eerste helft van het boek bestaat uit tien stappen waarmee je diabetes type 2 onder controle krijgt. Sommige stappen hebben te maken met voeding, zoals snelle suikers schrappen, koolhydraten beperken en meer groente eten. In andere stappen ga je ook met de rest van je leefstijl aan de slag: stress verminderen, meer bewegen en leren omgaan met moeilijke situaties maken ook onderdeel uit van het stappenplan.

Het idee is dat je elke week een stap uitvoert en zo een verandering aanbrengt. En dat is slim bedacht, want zo kun je op je gemak je oude gewoontes doorbreken en je langzamerhand een nieuwe leefstijl eigen maken.

Veel achtergrondinformatie

De stappen worden gevolgd door artikelen met nuttige achtergrondinformatie over diabetes, waarom je leefstijl zo belangrijk is, het nut van minder koolhydraten eten en nog veel meer. In kleinere kaders komen diabetici aan het woord. Zij vertellen over hun positieve ervaringen na het omgooien van hun eetgewoontes.

Hoewel de eerste helft van het boek best wat leeswerk kost en heel veel informatie bevat, maakt de duidelijke uitleg het prettig leesbaar. De hoofdstukken zijn kort en worden steeds afgesloten met een samenvatting van het voorgaande. Je bent weer helemaal op de hoogte van de laatste inzichten op het gebied van diabetes type 2.

Makkelijke recepten

Getty Images
En dan de tweede – en misschien wel leukste – helft: een heleboel recepten die perfect passen binnen de gegeven adviezen. De gerechten zijn allemaal lekker ‘basic’, zonder dure ingrediënten of ingewikkelde bereidingswijze. Er is een hoofdrol weggelegd voor groenten. Daarnaast zijn de recepten rijk aan eiwit en goede vetten. Er staan geen voedingswaarden als calorieën of koolhydraten bij, maar daar hebben de makers bewust voor gekozen. Je hoeft geen calorieën te tellen of met je rekenmachine aan de slag. De filosofie van de auteurs is dat je vanzelf verzadigd raakt als je kookt met volwaardige ingrediënten en daardoor automatisch niet te veel eet.

Je vindt in het boek recepten voor het ontbijt, de lunch en het avondeten en zoete toetjes en andere lekkernijen. Ter inspiratie zijn er ook vier weekmenu’s toegevoegd, voor elk seizoen één. Wij mogen alvast een voorproefje geven van drie hoofdgerechten die in Diabetes type 2? Maak jezelf beter staan:

Hanno Pijl is hoogleraar diabetologie en internist aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn specialisme is diabetes type 2. Karine Hoenderdos is diëtist en journalist. Ze schreef onder meer de boeken 'PuurGezond! - slank in 8 stappen' en 'Eet meer! Hun boek Diabetes type 2 Maak jezelf beter is voor € 19,95 verkrijgbaar bij onder andere bol.com.