donderdag, 5 december 2019

Lasagne van geroosterde zoete bietjes met geitenkaas

Ultiem comfortfood. Het aardse van bietjes gecombineerd met romige en pittige smaken. Succes gegarandeerd.
Aantal personen:
4
Bereidingsduur:
1 uur en 45 minuten
Ingrediënten:
  • 8 bieten van verschillende kleuren
  • 3 el olijfolie
  • 3 uien, fijngesnipperd
  • 60 g roomboter
  • 60 g bloem
  • 500 ml slagroom
  • peper en zout
  • snufje nootmuskaat
  • 1 el rozemarijn, fijngehakt
  • 1 el tijm (alleen de blaadjes), fijngehakt
  • 100 g geitenkaas
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • rucola, om te serveren
  • bieslook

Bereiding

Verwarm de oven voor op 225 °C. Borstel de bieten schoon onder de kraan, droog af en verpak per stuk in aluminiumfolie. Rooster in een ovenschaal circa 45-60 minuten. Prik met de punt van een mes in een bietje om te zien of het gaar is. Haal uit de oven en laat even afkoelen.

Fruit de uien met de olijfolie in een pannetje langzaam, tot ze zacht en glazig zijn. Draai de temperatuur van de oven terug naar 180 °C.

Smelt de roomboter in een steelpannetje, voeg bloem toe en roer tot er een papje ontstaat. Laat even garen en voeg dan al roerend beetje bij beetje de slagroom toe. Laat nog even indikken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Snijd de afgekoelde bieten in dunne plakken en bouw de lasagne op in een kleine ovenschaal. Begin met een laagje biet, daarna een schepje uien en vervolgens een scheut saus. Ga door met het maken van laagjes tot alles op is of je vorm vol zit.

Strooi wat fijngehakte rozemarijn en tijm over de lasagne, verdeel er brokjes geitenkaas over en eindig met Parmezaanse kaas. Bak de bietjeslasagne 30 minuten en serveer met een handje rucola en verse bieslook.

Dit recept is afkomstig uit het boek 'Heerlijke chaos'. 

Foto: Simone van den Berg