Marokkaanse linzenstoof

Getty Images

Deze linzenstoof maak je met pompoen, wortel, tomaat, ui en prei. Het zit niet alleen boordevol groente, maar ook boordevol smaak door de kruiden en gember.

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
15-30 minuten

Ingrediënten

  • Stuk pompoen van ca. 400 gram
  • 1 winterwortel (ca. 200 gram)
  • 1 ui
  • 4 tomaten
  • Stukje gemberwortel (ter grootte van ½ duim)
  • 1 sinaasappel
  • 200 gram rode linzen
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • Mespunt kaneel
  • 1 dunne prei
  • 5 takjes koriander of peterselie
  • 100 gram halfvolle yoghurt
  • Evt. 1 theelepel sumak (gemalen rode bessen met pittige zure smaak)

Bereiding

  1. Was de pompoen goed en verwijder de draden en pitjes. Snijd de pompoen in blokjes.
  2. Maak de winterwortel schoon en snijd hem in plakken.
  3. Pel de ui en snijd hem klein.
  4. Was de tomaten en snijd ze in parten.
  5. Schil het stukje gemberwortel en rasp het.
  6. Was de sinaasappel goed en snijd met een dunschiller een reep van de schil. Snijd dit in fijne reepjes.
  7. Was de linzen in een zeef en laat ze uitlekken.
  8. Verwarm de olie en fruit hierin de ui met de geraspte gember, het komijnzaad, de koriander en wat kaneel.
  9. Voeg de pompoen, de wortel, de tomaten en de linzen toe met 100 ml water en breng dit aan de kook. Kook de groente en de linzen in ca. 15 minuten gaar. Voeg nog wat water toe als het te droog is.
  10. Maak de prei schoon en snijd het in ringen.
  11. Schil de sinaasappel dik en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  12. Roer de prei en de sinaasappel door het linzen-groentemengsel en stoof nog een paar minuten.
  13. Was de koriander en knip het klein. Meng de koriander en eventueel wat sumak door de yoghurt. Geef dit bij de linzenstoof.

Ingrediënten over?

Stuk pompoen:
Dek het snijvlak af met plastic folie. Bewaar het stuk pompoen maximaal 4 dagen in de koelkast. Verwerk de rest van de pompoen in een maaltijdsoep, een pompoencurry of rooster stukken pompoen met andere groentesoorten in een grillpan of in de oven.

Voedingswaarden

Energie 
560kcal
Eiwit 
25 gram
Koolhydraten 
65 gram
Vezels 
25 gram
Vet 
15 gram
Verzadigd vet 
3 gram
Zout 
200 milligram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum