vrijdag, 4 december 2020

Minibloemkoolpizza's

Bak dunne bodems van bloemkool en amandelmeel, maak verschillende toppings klaar en laat iedereen zijn eigen pizza beleggen! Zorg ook voor een knapperige topping die je op het laatste moment toevoegt, als lekker contrast qua smaak en textuur. Knijp zo veel mogelijk vocht uit de bloemkoolbodems. Als ze te nat zijn, vallen ze uit elkaar. Voor een meer vullende maaltijd kun je er een beetje hummus bij serveren of gebakken witte bonen als topping toevoegen.

Ingrediënten

Pizzabodems
1 grote bloemkool of 2 kleine (800 g)
2 eetlepels chiazaad gemend met 6 eetlepels gekookt water
1 el fiberhusk (online verkrijgbaar)
1 el gedroogde oregano
100 ml amandelmeel
2 el koudgeperste olijfolie
½ tl ongeraffineerd zeezout of steenzout
1 snufje versgemalen zwarte peper

Pompoenpesto, bieten en boerenkoolchips
100 ml pompoenpitten
50 ml koudgeperste olijfolie
1 handje verse peterselie
1 tl ongefilterde appelazijn
1 el edelgist
50 g boerenkool
1 el koudgeperste olijfolie
2 bieten, geschild en fijn geraspt
1 peer, in blokjes
chilivlokken (optioneel)
ongeraffineerd zeezout of steenzout
versgemalen zwarte peper

Gezeefde tomaten, oesterzwammen & pijnboompitten
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 el koudgeperste olijfolie
200 ml gezeefde tomaten
100 ml vers basilicum + extra ter garnering, of 1 el bevroren
1 tl gedroogde tijm
200 g oesterzwammen of cantharellen en/of champignons
2 el pijnboompitten
1 el edelgist
1 handje kiemen, bijv. broccolikiemen
½ tl ongeraffineerd zeezout of steenzout
2 snufjes versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Rasp de bloemkool fijn en doe de bloemkool in een fijne zeef. Breng water aan de kook en giet het water over de bloemkool. Laat de bloemkool afkoelen en druk er dan zo veel mogelijk vocht uit. Roer de overige ingrediënten voor de bodems door de bloemkool. Laat 15 minuten staan.
  2. Verdeel de bloemkool in gelijke delen en vorm grote of kleine bodems van een ½ centimeter dik. Bak ze in circa 25 minuten in het midden van de oven tot de randen licht goudbruin zijn. Maak een van de volgende toppings:
  3. Pompoenpesto, bieten en boerenkoolchips: mix de pompoenpitten, 50 ml olijfolie, peterselie, azijn en edelgist tot een pesto. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder het onderste harde gedeelte van de steel van de boerenkool en snijd de bladeren fijn. Wrijf ze in met 1 el olie. Leg ze op een bakplaat en rooster ze krokant in 5-10 minuten in het midden van de oven. Besmeer de voorgebakken pizzabodems met de pesto. Verdeel de bieten en peren erover. Bak in 5-8 minuten af. Garneer met boerenkoolchips en bestrooi eventueel met chilivlokken.
  4. Gezeefde tomaten, oesterzwammen en basilicum: fruit de knoflook in olie, voeg de gezeefde tomaten en kruiden toe en breng aan de kook. Laat een paar minuten op laag vuur pruttelen. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukjes. Verdeel de tomatensaus over de bodems. Beleg met de paddenstoelen en pijnboompitten. Bak in 5-10 minuten in het midden van de oven tot de paddenstoelen zacht zijn met licht gekleurde randjes. Bestrooi met edelgist. Garneer met basilicum en kiemen.

Dit recept komt uit het plantaardige kookboek Groene Proteïne van Therese Elgquist. Als je wat vaker plantaardige maaltijden op tafel wil zetten, hoef je met dit kookboek niet te twijfelen of daar wel genoeg eiwitten in zitten. Naast een duidelijke uitleg over de essentiële voedingsstoffen, staat dit boek vol met 60 heerlijke recepten gebaseerd op maar liefst 20 verschillende plantaardige proteïnebronnen. Een aanrader!

Wil jij dit boek winnen?

Gezondheidsnet mag maar liefst vijf exemplaren van dit boek weggeven. Meedoen met de winactie kan hier.