vrijdag, 14 augustus 2020

Pizzabodem van zoete aardappel

Gezond alternatief

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel
  • 50 g havervlokken
  • 1 ei
  • Snufje knoflookpoeder
  • Snufje uienpoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
  2. Schil de zoete aardappel, snijd in blokjes en kook deze gaar. Giet de zoete aardappel af en knijp deze in een keukendoek uit.
  3. Maal de havervlokken helemaal fijn in een keukenmachine.
  4. Voeg de zoete aardappel, het ei, peper en zout, knoflookpoeder en uienpoeder toe. Mix totdat alles goed gemengd is.
  5. Leg bakpapier op een bakplaat en smeer met olijfolie een mooi 'pizzarondje' van ongeveer 25 centimeter doorsnee, het formaat van een pizza en lekker dun zoals het hoort.
  6. Schep hier het pizzabeslag op en gebruik de bolle kant van een lepel om het deeg gelijkmatig in een pizzavorm te verdelen.
  7. Bak de pizzabodem ongeveer 20 minuten in de oven.
  8. Smeer de bovenkant van de pizza in met wat olijfolie en bak nog 5 à 10 minuten totdat de pizza goudbruin en knapperig is.
  9. Draai de bodem om, beleg de pizza met je favoriete toppings en bak de pizza in ongeveer 10 minuten af totdat de kaas gesmolten is.
  10. Beleg de pizza met je favoriete topping, bijvoorbeeld:
  • Margherita: tomaat, mozzarella, basilicum
  • Geitenkaas: tomatensaus, geitenkaas, gegrilde courgette en eetbare bloemen (op de foto)
  • Tonijn: mozzarella, tonijn (uit blik), ansjovis, olijven, rode ui, kappertjes, oregano, chilivlokken
  • Salami Finocchiona: mozzarella*, venkelsalami, chilivlokken en truffelolie
  • San Danielle: tomaat, prosciutto, rucola, Parmezaanse kaas, mozzarella (Als je buffelmozzarella gebruikt, voeg je deze pas toe na het bakken.)

Dit recept komt uit het kookboek Zoete aardappel van Colette Dike, een uitgave van uitgeverij Becht.

Aantal personen

voor 1 pizzabodem