Polenta puttanesca

Getty Images

In dit stevige gerecht contrasteert een pittige Italiaanse tomatensaus heerlijk met de neutrale smaak van gegrilde polenta.

Ingrediënten

  • 200 g instantpolenta
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, gepeld en gehakt
  • 6 ansjovisfilets in olie, gehakt
  • 800 g ontvelde kerstomaten uit blik
  • 2 kleine gedroogde chilipepers, fijngehakt
  • 2 tl kappertjes, afgespoeld
  • 2 flinke mespunten gedroogde oregano
  • versgemalen zwarte peper
  • gehakte verse gladde peterselie, als garnering
  • een vierkante bakvorm (23 bij 23 cm), ingevet

Bereiding

Doe de polenta met 8 dl koud water in een grote pan en voeg flink wat zout toe. Breng het mengsel al roerend op matig tot hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat de polenta zachtjes koken tot hij dikker wordt en loskomt van de wand van de pan; roer regelmatig. Giet de polenta in de bakvorm en strijk hem glad met de achterkant van een lepel. Laat hem afkoelen.

Maak intussen de puttanescasaus. Verhit de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Voeg de knoflook toe en bak hem tot hij gaat geuren. Voeg de ansjovis toe en laat hem smelten. Meng de kerstomaten, chilipepers, kappertjes en oregano erdoor en voeg peper naar smaak toe. Laat de saus 15 tot 20 minuten koken, tot hij ingekookt en dik is; roer af en toe.

Verwam de oven voor op 110 °C.

Snijd de afgekoelde opgestijfde polenta in acht stukken van gelijke grootte.

Verwarm een met olie ingevette, geribbelde grilpan tot hij zeer heet is. Bak de polenta dan in delen tot er grillstrepen op elke kant verschijnen. Houd hem warm in de oven.

Verwarm de puttanescasaus op laag vuur. Lepel hem over de gegrilde polenta en strooi de peterselie erover. Serveer meteen.

Dit recept is afkomstig uit het boek 'Tomaten'.