zondag, 8 december 2019

Roggezuurdesembrood met olijf en tomaat

Dit hartige roggebrood is iets heel bijzonders. Zijn zure smaak combineert uitstekend met de zoete tomaten en de zoute olijven. Het smaakt het lekkerst op de dag nadat het gebakken is.
Bereidingsduur:
15 minuten (voorgisting, deeg laten rijzen en rusten, bakken en afkoelen 12 uur)
Ingrediënten:
  • Voor de voorgisting:
  • 100 gram donker roggemeel
  • 75 gram zuurdesemstarter van roggemeel
  • 100 milliliter koud water
  • Ingrediënten:
  • 100 gram donker roggemeel, plus wat extra om het deeg te bestrooien
  • Halve theelepel zout
  • 50 gram gehakte olijven
  • 100 gram zongedroogde tomaten of iets minder als ze in olie zitten
  • 100 milliliter heet water (net gekookt)
  • Benodigdheden:
  • Ronde broodvorm van 18 centimeter, ingevet met plantaardige olie of zonnebloemolie

Bereiding

  1. Maak de voorgisting. Doe het donkere roggemeel, de zuurdesemstarter van roggemeel en het koude water in een grote mengkom en meng het met een houten lepel. Dek af met een kleine kom en laat 8 uur of een hele nacht gisten.
  2. Maak de volgende dag (of na 8 uur) het deeg. Meng in een kleine kom het donkere roggemeel, het zout, de olijven en de zongedroogde tomaten, en zet opzij. Dit is het droge mengsel.
  3. Doe het droge mengsel bij de borrelende voorgisting, voeg het hete water toe en meng grondig met een houten lepel.
  4. Leg het deeg in de ingevette broodvorm.
  5. Bestrooi de bovenkant met wat extra roggemeel als versiering. Maak met een scherp kartelmes sierlijke inkervingen in de bovenkant.
  6. Laat 1-2 uur rijzen. dek af met een douchemuts of een kleine mengkom wanneer er een vel op komt. Het deeg is klaar wanneer er barstjes en kleine luchtgaten in de bovenkant verschijnen.
  7. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast zodat het stevig wordt.
  8. Verwarm de oven voor tot 250 °C / gasstand 9 en zet een diepe braadslee onder in de oven.
  9. Zet het brood in de voorverwarmde oven, giet een kopje water in de braadslee en verlaag de oventemperatuur tot 220 °C / gasstand 7.
  10. Bak het brood in 30-40 minuten goudbruin.
  11. Haal het brood uit de vorm. Tik op de onderkant. Als het brood hol klinkt is het gaar. Als je twijfelt, laat het dan nog eens 10-15 minuten in de oven staan.
  12. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Dit recept is afkomstig uit Hoe bak ik zuurdesembrood.