Tartelettes aux oignons uit de Elzas

Getty Images

De tartelettes worden gemaakt met maar een paar ingrediënten en zitten zo vol smaak, dat je eigenlijk niet kunt geloven dat hun komaf zo eenvoudig is.

Aantal personen 
8

Ingrediënten

  • 8 quichevormpjes van 15 centimeter doorsnede
  • 100 gram oud witbrood zonder korst
  • 100 milliliter droge witte wijn, bijvoorbeeld Sylvaner of Pinot Blanc
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 900 gram uien, in ringen gesneden
  • 3 eieren
  • 15 gram bloem
  • 10 gram zeezout
  • Snuf nootmuskaat, versgeraspt
  • 15 milliliter room
  • Boter om vormpjes mee in te vetten
  • 2 x 270 g bladerdeeg uit het koelvak, totaal 540 g (pas op het laatste moment uit de koelkast halen)

Bereiding

  1. Stapel de boterhammen in een kom en giet de wijn erover. Laat goed intrekken en draai het brood zo nu en dan, om het proces wat te helpen.
  2. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en doe er de uienringen bij. Roer goed zodat alle uien met een laagje olie bedekt zijn. Zet op een laag vuur met het deksel erop en laat de uien in 15–20 minuten zacht stoven. Roer af en toe in de pan om aanbakken te voorkomen.
  3. Verhit de oven voor tot 190° Celsius.
  4. Prak het geweekte brood met een vork grof. Meng in een grote kom de eieren met de bloem, het zout en breng op smaak met flink wat peper en versgeraspte nootmuskaat.
  5. Voeg de room toe, het brood, de uien en meng voorzichtig en goed met een spatel.
  6. Beboter de quichevormpjes goed en bekleed die vervolgens met het bladerdeeg. Prik er met een vork wat gaatjes in en stort er vervolgens de uienvulling op. Verdeel gelijkmatig over de vormpjes.
  7. Bak circa 30 minuten in het midden van de oven. Check iets eerder al even om er zeker van te zijn dat de bovenkant niet te donker wordt.

Kan op kamertemperatuur of warm worden gegeten met een grote groene salade en een gekoeld glas Sylvaner erbij.

Dit recept komt uit het kookboek Share.

Auteur