dinsdag, 2 juni 2020

Vietnamese garnalen met spek en bloemkoolrijst

Dit is een heerlijke paleoversie van een populair rijstgerecht. Zelfgemaakte kimchi smaakt goed bij dit gerecht.
Aantal personen:
2
Bereidingsduur:
30 minuten
Ingrediënten:
  • 0,5 kleine bloemkool
  • 200 g gepelde rauwe tijgergarnalen
  • 2 plakjes ongerookt spek, in blokjes gesneden
  • 2 tl kokosolie
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 4 shiitakes, in plakjes gesneden
  • 0,5 rode paprika, de zaadlijsten verwijderd en in blokjes gesneden
  • gehakte koriander-, basilicum- en muntblaadjes voor bij het serveren
  • Voor de gember-chilidressing:
  • 1 knoflookteentje
  • 1 rode chilipeper, de zaadlijsten verwijderd
  • stukje gemberwortel van 5 mm, geschild en geraspt
  • 1 tl vissaus
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 el tamari of coconut aminos
  • 2 el limoensap
  • 1 tl kokossuiker, xylitol, stevia of honing

Bereiding

1 Doe de bloemkool in een foodprocessor of elektrische gehaktmolen en verwerk tot kleine rijstachtige stukjes. Doe in een grote kom. Doe de ingrediënten voor de dressing in een blender of foodprocessor en meng goed. Giet dit mengsel over de bloemkool in de kom en meng goed.
2 Verwijder de ader uit elke garnaal. Verhit een koekenpan op matig hoog vuur en voeg het spek en de garnalen toe. Bak 3-4 minuten tot het spek knapperig is en de garnalen roze en gaar zijn. Leg op een bord en houd warm.
3 Verhit de kokosolie in de pan en giet de eieren erbij. Bak 2-3 minuten, keer de omelet om en bak kort aan de andere kant. Neem uit de pan. Leg op een snijplank en snijd in dunne reepjes. Leg ook op het warme bord.
4 Doe de shiitakes en paprika in de pan en vervolgens de bloemkool met de dr30 essing. Leg het deksel erop en laat 5 minuten stoombakken tot de bloemkool net gaar is. Schep garnalen, spek en ei erdoor, bestrooi met de kruiden en serveer.

Heilzaam effect op de darmen

Dit graanvrije, allergeenarme gerecht bevat ontstekingsremmende specerijen. De dressing stimuleert de productie van spijsverteringssappen, terwijl de garnalen en eieren het gerecht eiwitrijk en voedzaam maken.

Dit recept is afkomstig uit Het gezonde darmen kookboek van Christine Bailey.

Credit: Photography Copyright © Watkins Media Ltd 2015

Voedingswaarde per persoon

Energie:
254 kcal
Eiwit:
29,6 gram
Koolhydraten:
7,8 gram
Vet:
11,5 gram
Verzadigd vet:
5 gram