Witte bonenblondie

Getty Images
Aantal personen 
6-8
Bereidingsduur 
10 minuten plus 30 tot 40 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 1 blik (400 ml) witte bonen of een halve mok gedroogde bonen als ze zelf gaat weken en koken
  • half pakje boter (of het equivalent aan kokosolie)
  • vanillestokje, vanillepoeder of kaneel
  • flinke hand cacaoboter
  • kwart pakje boter
  • 1 bakje (250 g) mascarpone
  • honing
  • bindmiddel (tapioca of arrowroot)
  • bakpoeder of baksoda
  • azijn
  • (gijs) zeezout
  • honing of kokosbloesemsuiker
  • 4 eieren

Bereiding

Week de bonen een nacht en kook ze tot ze gaar zijn (of trek een blik open en spoel de inhoud ontzettend goed af met warm water). Stop ze in de blender met de zachte boter en de eieren en maak er een smeuïge prut van.

Voeg een 1/2 theelepel vanillepoeder en/of één theelepel kaneel toe, een flinke snuf zout en genoeg honing of kokosbloesemsuiker om het eetbaar te maken (naar jouw smaak).

Voeg één theelepel bakpoeder (of twee theelepels baksoda en één theelepel azijn) toe en giet het geheel in de ingevette bakvorm.

Bak het in de oven op middelhoge stand (dus z’on 170 graden). Er is een omslagpunt in de gaarheid: als een satéprikker eruit komt met beslag eraan is hij nog niet goed; zit er droge cake aan, dan hup die oven uit.

Laat de cake afkoelen en maak intussen de frosting.

Laat een flinke hand cacaoboter smelten met een kwart pakje boter. Voeg het toe aan een bakje mascarpone. Doe er een flinke klodder honing (naar smaak) en twee theelepels bindmiddel (anders gaat het schiften) bij en roer het goed door. Laat het wat afkoelen in de koelkast (regelmatig even roeren en op tijd eruit halen, anders kun je het niet meer smeren!).

Smeer het op de afgekoelde blondie en strooi er voor de gezelligheid nog wat rozenblaadjes, gehakte pecannootjes, lavendelbloemetjes etc. overheen.

Variatie

Je maakt van deze blondie heel makkelijk een glutenvrije carrot cake. Voeg twee geraspte wortels, 3-4 eetlepels bindmiddel (tapioca, arrowroot of ketan), een theelepel kaneel, een halve theelepel kruidnagel, een kwart theelepel kardemom en een halve theelepel piment toe aan het beslag. Maak de frosting voor de carrot cake zonder cacaoboter maar met mascarpone, boter, bindmiddel, geraspte citroenschil, één eetlepel citroensap en één eetlepel honing.

Dit recept is afkomstig uit het boek 'De poepdokter bakt ze bruin'.

Auteur