vrijdag, 30 juli 2021

Zelfgemaakte zonnebloempittenpasta

Weer eens wat anders dan amandelpasta of pindakaas

Ingrediënten

 • 400 g ongeroosterde zonnebloempitten
 • 50 g kokossuiker
 • 2 eetlepels koudgeperste, zachte kokosolie, of meer naar behoefte
 • Snufje fijn zeezout
 • Halve theelepel kaneelpoeder, of naar smaak
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 vanillestokje, het merg eruit geschraapt

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en verdeel de zonnebloempitten gelijkmatig over de bodem. Rooster de pitten 9-12 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze een paar minuten afkoelen.
 2. Maal de suiker in een hogesnelheidsblender tot poeder (gebruik een keukenmachine met een sterke motor). Laat de deksel er nog even op tot het stof is 'neergedaald'.
 3. Doe de geroosterde pitten in de keukenmachine.
 4. Maal de pitten een paar minuten en stop om de minuut om de wand van de kom schoon te schrapen. Ze zullen er nu nog droog en poederachtig uitzien.
 5. Voeg de kokosolie toe en laat nog een paar minuten draaien. Er vormt zich een grote bal die door de machine heen en weer wordt geschud. Na een tijdje verandert de bal in boter. Stop eventueel om de wand van de kom schoon te schrapen.
 6. Voeg de gemalen suiker, het zout en kaneelpoeder toe. Maal het geheel nog een paar minuten tot je een gladde boter hebt. Voeg terwijl de motor nog draait het vanille-extract in een dun straaltje toe. Voeg het merg van het vanillestokje toe.
 7. Het verschilt per machine hoe lang het duurt tot je een gladde boter hebt, van 10 tot ca. 15 minuten. Voeg eventueel nog wat olie toe.
 8. De pasta is in een luchtdichte doos in de koelkast ongeveer twee maanden te bewaren.

Dit recept komt uit het kookboek Oh she glows.

Aantal personen

voor 425 ml

Bereidingsduur

15 minuten voorbereiden, 0-12 minuten roosteren