dinsdag, 2 juni 2020

Zoete aardappelnacho's

Tortillachips met gesmolten cheddar, zure room en guacamole... Een snack waar waarschijnlijk niet veel mensen nee tegen zouden zeggen. Deze variant met zoete aardappel uit de oven is ook al zo'n traktatie. En best verantwoord.
Bereidingsduur:
20 minuten
Ingrediënten:
  • 2 zoete aardappelen
  • 2 tomaten
  • 200 g maïs
  • 200 g kidneybonen
  • 1 rode ui
  • handje peterselie
  • 40 g cheddar
  • 100 g zure room
  • Voor de guacamole:
  • 1 rijpe avocado
  • 1 tomaat
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 rode peper
  • sap van een halve limoen
  • 0,5 tl komijn

Bereiding

Was de zoete aardappelen. Snijd ze in heel dunne plakjes met een mandoline. Heb je geen mandoline? Gebruik dan een kaasschaaf of dunschiller. Het moet zo dun mogelijk worden, want alleen dan worden ze echt krokant.

Verwarm intussen de oven voor op 180 graden (hete lucht).

Leg de plakjes aardappel op een bakplaat zonder bakpapier. Nog beter is een rooster. Bak ze in 12 tot 14 minuten krokant in de oven. Keer de chips halverwege de baktijd om. Houd dit goed in de gaten, want ze kunnen snel verbranden. Op deze manier worden de chips echt krokant.

Snijd de tomaten zonder de zaadlijsten in blokjes. Snipper de rode ui. Doe dit in een kommetje en voeg wat gehakte peterselie toe. Spoel de maïs en bonen af onder de kraan en laat uitlekken. Rasp de cheddar. Haal de chips uit de oven en strooi de geraspte cheddar eroverheen. Verdeel de rest van de toppings over de nacho's.

Maak een snelle guacamole. Pel en snipper de ui, hak de knoflook en rode peper (zonder zaadjes) fijn. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Prak de avocado met een vork en meng alle ingrediënten er doorheen. Breng de guacamole op smaak met ht limoensap en de komijn.

Serveer de nacho's direcht (anders worden ze zacht) met de guacemole en de zure room.

Dit recept is afkomstig uit het boek 'Feel good food'.